dunszt.sk

kultmag

Ma van a magyar dráma napja

1984-ben a Magyar Írószövetség kezdeményezte, hogy Az ember tragédiája első színrevitele előtti tisztelgésként szeptember 21. legyen a magyar dráma ünnepe. A kezdeményezéssel a magyar drámairodalom értékeire szerették volna felhívni a figyelmet, és ösztönözni akarták az írókat újabb művek megalkotására. A mű ősbemutatóját 1883. szeptember 21-én a Nemzeti Színházban tartották.

A magyar dráma napjához kapcsolódóan ma rendezik meg a Színházak éjszakáját is. 34 budapesti színház csaknem 200 programja, valamint a színháztörténeti séták idén is egyetlen karszalaggal látogathatók. Az érdeklődők kipróbálhatják magukat színészmesterség és beszédtechnika órákon, a rendezvényen bemutatkoznak a színházi mesterségek, lesznek koncertek, workshopok, maszkfestés, improvizációs alkalmak, fotókiállítás, színházi társasjáték.

A Katona József Színházban a 10 éve elhunyt Cseh Tamásra emlékeznek, a Kolibri színházban Bereményi Géza megzenésített verseit adják elő és interaktív játékokat szerveznek, a Nemzeti Táncszínház kulisszajárást tart nemrég átadott épületében, a József Attila Színház bepillantást nyújt a Macskafogó című készülő musicaljébe.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadó gálát a magyar dráma napjához kapcsolódva vasárnap tartják a Katona József Színházban, ahol a szervezet életműdíját ezúttal Pogány Judit veheti át, és posztumusz különdíjjal tisztelegnek a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket