dunszt.sk

kultmag

A ló halott, a jövő a bicikli

A Paul Newman és Robert Redford főszereplésével készült, klasszikussá vált westernt, a Butch Cassidy és a Sundance kölyköt 1969-ben mutatták be. A műfaj addigra már bőven túl volt a fénykorán, a két bankrabló története mégis hatalmas kassza- és közönségsiker lett. A George Roy Hill rendezte film megjelenésének ötvenedik évfordulójára a Guardian felidézte, miért is volt a Butch Cassidy ennyire népszerű.

A két bűnöző jóformán hírességnek számít, mikor bekapcsolódunk a történetükbe, már túl vannak pályafutásuk csúcsán, a vadnyugati romantika pedig szintén hanyatlóban van az idejükben. Nem hasonlítanak a megszokott vadnyugati hősökre, a jó- és a rosszfiúk hipermaszkulin figuráira. Butch (Paul Newman) például még soha nem ölt embert, és undorodik saját magától, amikor meg kell tennie – és ez csak a film második felében derül ki. 

Bár William Goldman Oscar-díjas forgatókönyve az emlékezetes mondatoknak sincs híján, a film számos jelenete szöveg nélküli, Burt Bacharach szintén Oscar-díjas zenéjével aláfestve. Ilyen a híres biciklis jelenet is, ahol Cassidy biciklizni viszi Sundance (Robert Redford) kedvesét, Etta Place-t (Katharine Ross).

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket