dunszt.sk

kultmag

Daniel Fischer és Cséfalvay András kiállítása az At Home-ban

Szeptember 29-én 16 és 19 órakor két megnyitón is részt vehet a közönség a somorjai At Home Galleyben. Egy este két megnyitó – hirdeti rendezvényét a galéria, melyen Daniel Fischer Singularita és Cséfalvay András Days in the desert című kiállítását nyitják meg. A verniszázson közreműködik Juraj Mojžiš és Peter Zajac.

Daniel Fischer kiállítása ciklusba rendezett modelleket/obkejteket és fotográfiákat mutat be. A modellek a valóság szimulációi, ugyanakkor új tereket is kialakítanak. Csupán saját létezésüket tekintve valósak, azonban tapasztalatunk és annak jellege alapján valótlanok.

A nézők szemmagasságában elhelyezett plexi kubusokban vagy festővászon, vagy alumínium táblára rögzített rajzpapír lesz látható. A kis miniatúrákon „más” valóságok lesznek láthatóak. A modell rájátszik a képzelőerőre, és a legtermészetesebb módon tolja félre a valóság mindennapi elveit, és a nézőkben a jelentések különös asszociatív sorát hívja elő. A szerző fotókkal dokumentálja a kétféle valóság eggyé olvadásának pillanatait. A térbeli modellek és a kétdimenziós képek viszonyának poétikáját tapasztalhatja meg a néző.

Cséfalvay András Days in the desert című projektje a művész videóművészeti munkásságát mutatja be a hallgatói munkáitól a legfrissebb műveiig. Látható lesz a Hősök bukása című videóopera-ciklus, amely négy videóból áll, a ciklust az új, 2018-as Godefroy de Bouillon videóopera egészíti ki, a 2008-as eredeti forgatókönyv szerint újraanimálva. A kiállítás részét képezi a Marx és Orkok, a megbocsátásról és az osztályharcról, valamint a 2016 New Horizons II, mely a Plútón való leszállásról és a tudomány határairól szól. És A 40 nap a sivatagbanot is láthatjuk, a címadó videó a jövőről és a felelősségvállalásról beszél. A vizuális nyelv váltása mellett (animáció vs. videó) előtérbe kerül a hasonló motívumokkal folytatott munka, a fiktív és valós történelemmel, hasonló üzenetekkel aláfestett elbeszélés.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket