dunszt.sk

kultmag

Idegtudomány a múzeumban

Idegtudósok segítik a közönség intenzívebb bevonódását egy massachusetsi múzeumban. A Peabody Essex Museum frissen épült szárnyába kerülő kiállítások elrendezését idegtudósok is segítették. 2017-ben Tedi Asher indította be a projektet. Az érzelmi állapotokat is jelző galvanikus bőrfelületi feszültséget mérték, a kiállítás berendezésében pedig felhasználták a kapott információkat. 

Kép forrása: Peabody Essex Museum

Az új szárnyban három kiállítás is nyílik. Az egyik a múzeum tulajdonában lévő, tengerészettel kapcsolatos tárgyakat mutatja be. A második Ázsiai import címmel a kelet-ázsiai kultúrák egymásra és a nyugatra hatását vizsgálja, nem kerülve az ópiumháborúk témakörét sem. A harmadik a design és a divat témakörével foglalkozik. 

Egy 1803-as naptárbot készítője egy hajótörés után 173 napot töltött egy lakatlan szigeten, és minden nap gondosan úgy strigulát karcolt a botba. A szerencsétlenül járt tengerész naptárbotja külön teret kapott a tengerészei kiállításon, és az azt körülvevő kivetítések is a az elszigeteltség és magány érzetét hivatottak közvetíteni. Mint Lynda Roscoe Hartigan, a múzeum igazgatója a The Art Newspapernek elmondta, ezzel érzelmi kapcsolódási pontokat nyújt a a látogatóknak. 

Maga a Peabody Essex Museum kétszázhúsz éves múltra tekint vissza. 1799-ben alapították massachusetsi Salemben a Kelet-Indiai Tengerészeti Társaságot (East India Marine Society), melynek tagjai kiállították az utazásaik során összegyűjtött műkincseket és furcsaságokat. A jelenlegi nevét 1992-ben kapta, miután egyesült egy másik helyi múzeummal. Az új szárny az 1825-ben felépült, eredeti épülethez csatlakozik, és ugyanonnan származó szürke gránit borítja, mint amit a főépület homlokzatához is használtak.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket