dunszt.sk

kultmag

Mit (nem) lehet olvasni a börtönökben?

Az USA-ban éppen zajlik a Betiltott Könyvek Hete, amely az olvasás és az információ szabadságára hívja fel a figyelmet. Ebből az alkalomból a PEN Klub Amerika egy publikációban hívta fel a figyelmet, hogy a börtönökben a legrosszabb a helyzet Amerika-szerte. Például, csak Texas államban több mint 10 000 címet tartalmaz a börtönökben nem engedélyezett könyvek listája, köztük olyan szerzőktől, mint George Orwell vagy John Updike.

Egy 40 000 aláírást tartalmazó petíciót is benyújtottak a Kongresszus felé, kérve, hogy az erőteljesebben lépjen fel az olvasás elemi jogáért. Tanulmányokat is idéznek, mely szerint a külvilág információihoz és gondolataihoz hozzáférő elítéltek kisebb eséllyel válnak visszaesővé. Mint írják, céljuk nem a döntéshozók démonizálása, hanem a rendszer átláthatóvá, humánussá és logikussá tétele.

Mint a Guardian megírta, számos okból tilthatnak be könyveket a börtönökben, ilyen lehet például a nyílt szexualitás, az obszcenitás vagy erőszak, esetleg szökés bemutatása. A PEN Klub szerint azonban ezek a szabályok annyira általánosan vannak megfogalmazva, hogy tulajdonképpen bármire ráhúzhatók. A meztelenség tilalma okozott már problémát biológiakönyv esetében (igen, az anatómiai rajzokon meztelen emberek szerepelnek), de egy Holokauszt-témájú könyv esetében is, amelyben ruhátlan áldozatok fotója található. A Hold térképét például arra hivatkozva tiltották be, hogy a szökni vágyók segítségére lehet. Persze ezeken kívül is rengeteg az abszurdnak tűnő korlátozás: a klingon szótártól a fizika alapjain keresztül a kiscsibés színezőkönyvig sok mindent betiltottak már.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket