dunszt.sk

kultmag

Bojkottal fenyegetik a Royal Shakespeare Companyt, mivel a BP a szponzora

Fiatal klímaaktivisták azt szeretnék elérni, hogy a Royal Shakespeare Company váljon meg az olajiparban érdekelt támogatójától.

Az Egyesült Királyság különböző településein élő fiatalok levélben küldték el követeléseiket, írja a Guardian. A BP egyébként a 16–25 éveseknek szánt 5 fontos belépőket támogatja, azonban a tiltakozók azt mondják, hogy a színházi társaság lehetetlen helyzetbe hozza a fiatalokat.

„Ha mi, fiatalok meg szeretnénk nézni egy megfizethető előadást az Önök színházában, egy olyan vállalatot segítenénk, mely aktívan hozzájárul a jövőnk lerombolásához, a klíma tönkretételéhez. […] Olyan szervezetként, mely úgy tűnik, hogy törődik a klímakatasztrófával, egyszerűen értelmetlen, hogy olyan vállalattól fogadjon el támogatást, amely az üvegházhatást előidéző gázokból a harmadik legtöbbet bocsátja ki a világon. […] Az RSC-nek sokkal nagyobb szüksége van a fiatalokra, mint a BP-re…”

A nyomás egyre nagyobb a Royal Shakespeare Companyn, ebben az évben már több művész és kulturális intézmény is tiltakozott, mint például a British Museum, a National Portrait Gallery és a Natural History Museum. Júniusban Mark Rylance is lemondott az RSC-nél betöltött pozíciójáról a BP miatt, pedig harminc évig volt velük szerződésben.

Catherine Mallyon, az RSC vezetője, és Gregory Doran, művészeti igazgatója üdvözli a fiatalok felvetését és válaszolni fognak a levélre. Évente több mint félmillió diákkal dolgoznak, ezért különösen fontos számukra, hogy mit gondolnak a színházukról.

A BP szóvivője hangsúlyozta, hogy a vállalat több mint ötven éve támogatja a művészeteket az Egyesült Királyságban, amely lehetővé teszi, hogy több emberhez eljussanak a művek. Mindeközben tudatosítják, hogy a világ fordulóponthoz érkezett, és mindenkinek, egyéneknek, kormányoknak és minden vállalatnak részt kell vállalnia a reformokban.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket