dunszt.sk

kultmag

160 éve született Benedek Elek

160 éve született Benedek Elek író, újságíró, országgyűlési képviselő. 2005-től a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ma ünnepeljük a magyar népmese napját is, tisztelegve ezzel a híres népmesegyűjtő előtt.

Első meséskönyve 1885-ben Székely tündérországSzékely népmesék és balladák címmel jelent meg, amely annak ellenére, hogy szerző nélküli, népmesei eredetű szövegeket tartalmaz saját neve alatt adta ki. Az adaptáció Benedek minden fontosabb mesegyűjteményének szövegét jellemzi, köztük a mesegyűjtői tekintetben főműveként számon tartott Magyar mese- és mondavilág (1894-96) is. A gyűjtés és az adaptáció mellett az ifjúság számára mese-átdolgozásokat adott ki. Erre példák az Ezüst Mesekönyv és az Arany Mesekönyv is, melyek főként az Az Ezeregyéjszaka meséinek és a Grimm fivérek meséinek átiratai voltak.

Életművének célja a különböző műfaji rétegek és a kulturális hagyományok eltérő kifejezési formái közötti szintézisteremtés, újraértelmezés, egy „összmagyar” és „irodalmi” mesekultúra kialakítása volt. Ráadásul nemcsak átköltött, hanem időnként tudatosan misztifikált is – saját szövegeit, mint a folklór által teremtett értéket adta közre (pl.: a Székely katona c. ballada). Országgyűlési képviselőként a gyermekirodalom ügyét a magyar művelődéspolitika fontos kérdésének tartotta. Beszédeiben az ifjúsági irodalommal, a népköltészet és a népnyelv, valamint a közoktatás kérdéseivel foglalkozott. A meseátdolgozások és -adaptációk mellett verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket írt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket