dunszt.sk

kultmag

Extrémisták zavarták meg egy polgárháborúról szóló spanyol film vetítését

Az España 2000 párt áll a valenciai incidens mögött, amikor is Alejandro Amenábar új filmjének, a Miközben a háborúbannak (Mientras dure la guerra) a vetítését zavarták meg Franco idejéből származó szlogenek kiabálásával.

A spanyol-chilei rendező filmje a spanyol polgárháború idején játszódik, konkrétan a filozófus Miguel de Unamuno és a francóista katona José Millán-Astray konfliktusát meséli el.

Képkocka a filmből

A vetítés közben az España 2000 tagja „Éljen Spanyolország!”, „Spanyolország egységes, nagy és szabad!” kiáltásokkal jöttek be a terembe, s egy bannert is felmutattak „Csatlakozz az ellenálláshoz, España 2000” felirattal. A nézők nagy része felháborodással, kisebb része tapssal fogadta a tiltakozókat. Többen inkább elhagyták a termet. A szélsőjobbos párt szerint a film elferdíti a történelmet, és tele van történelmi tévedéssel – tudósít az eseményről Ferran Bono.

Az España 2000 egy videót is rögzített, hogy feltegye a Facebookra. A felvételen jól hallhatók a francóista szlogenek, a tiltakozók pedig a mozi előtt állnak. Az ismert extrémista, idegengyűlölő csoportosulás több szélsőjobbos akcióban vett már részt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket