dunszt.sk

kultmag

A Mona Lisa visszakerült eredeti helyére

Két hónapig volt távol eredeti helyétől, a Salle des États-tól a Mediciek galériájában Leonardo da Vinci műve a Louvre rekonstrukciós munkái miatt.

Az egyik legismertebb, ezért leginkább látogatott festmény megszemlélésére korábban órákat kellett várni (az évi több mint 10 millió látogató 80 %-a a Mona Lisát szerette volna megnézni), amiért a Louvre vezetősége az átalakítás mellett döntött. Nemcsak a hozzáférést tették egyszerűbbé, hanem a festmény környezetét is átalakították. Megváltoztatták a fal színét világos sárgáról sötét kékre, ami jobban kiemeli a festmény színeit. Átláthatóbbá tették a védőüveget is, és a megvilágítását is felújították.

A Mona Lisa termében ezentúl két sorban lehet haladni, s mindez lehetővé teszi, hogy a látogatók közelebb jussanak a képhez.

Október végén, Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulóján nagyszabású kiállításra készülnek a Louvre-ban. Olasz gyűjteményekből is számítanak képekre, azonban az Italia Nostra szervezet mindezt meg szeretné akadályozni arra a törvényre hivatkozva, mely szerint nem szabad az ország területéről kivinni műtárgyakat, ha kárt szenvedhetnek. A bíróság október 24-én dönt az ügyben, ugyanaznap, mikor a kiállítás nyílik.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket