dunszt.sk

kultmag

Természetes anyagok és ökoszobrászat

Október 24-én, 18:00 órakor nyitják megy a pozsonyi Art Books Coffee-ban Marko Huba szobrász kiállítását. A képzőművész kiállításának az Áradás előtti szobrocskák (Predpotopné sošky) címet adta, mellyel Karol Kosík filozófus esszékötete, az Áradás előtti elmélkedések (Předpotopní úvahy, 1997) előtt tiszteleg.


Huba maga is érdeklődik a filozófia iránt. A kiállítás azon műveire összpontosít, mikor agyaggal és gipsszel, ezen anyagok képlékenységét kihasználva kísérletezett, hogy általuk fejezze ki az őt nyugtalanító filozófiai kérdéseket. Huba életében a természet, a turisztika, a környezetvédelem is fontos szerepet játszik: ezek által ihletve természetes anyagokkal dolgozik, a minket körülvevő ökológiai, környezetvédelmi és társadalmi problémákra szeretné felhívni a figyelmet. Főiskolai tanulmányai alatt Jozef Kostka professzor tanítványa volt, saját hangjára a normalizáció éveiben talált rá – ekkor ugyanis megkövetelték a fiatal művészektől, hogy az ideológiát helyeslő műveket hozzanak létre, ám ő szembefordult mindezzel. Ekkor vált környezetvédővé és az in situ emlékek védelmezőjévé is.

A kép forrása


A kis formátumú szobrokkal rengeteget kísérletezett: kipróbálta a bronzöntést is, ám a nyomatok készítése iránt is érdeklődést mutatott. Később az anyagok és testek mozgása, valamint a mozgás által egymásra gyakorolt hatásuk keltette fel az érdeklődését. „Marko Huba természetétől fogva szerény férfi, csendes aszkéta, olyan introvertált ember, aki szüntelenül mereng – és kételkedik – nemcsak önmagában, hanem főleg világunkban, emberi és civilizációs utunkban. Figyelmeztet – csendesen, szinte feltűnést sem keltően, mégis szakaszosan és nyomatékosan… az áradás előtt…” – írja a kiállítás ajánlójában Katarína Bajcurová, a kurátor.


A kiállítás december 13-ig díjmentesen megtekinthető.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket