dunszt.sk

kultmag

Zöld utat kapott a pozsonyi Kunsthalle!

Még áprilisban adtunk hírt róla, hogy veszélybe került a pozsonyi Kunsthalle, mivel a Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Közművelődési Központ a galériának helyet adó Művészetek Háza épületét más célra akarja használni. Erre reagálva a szlovák képzőművészeti élet több jelentős képviselője is nyilatkozatot adott ki, a megmozdulást bárki támogathatatta, s úgy tűnik nem feleslegesen.

A Kunsthalle öt éve működik jelenlegi helyén, de jogalanyisággal eddig nem rendelkezett, mivel amikor 2014-ben a kulturális minisztérium jóváhagyta az intézmény megalapítását, akadályba ütközött, ugyanis megtiltották az állami támogatású új szervezetetek megalapulását. A galéria működtetői és a szlovák képzőművészet legjelentősebb alkotói azóta próbálták elérni, hogy az intézmény önállósuljon. Ez végre sikerült – derül ki a galéria napokban közzétett facebook-posztjából:

„A Szlovák Köztársaság pénzügyminisztériuma 2020. január 1-ji hatállyal jóváhagyta az állami támogatású Kunsthalle Bratislava szervezet létrehozását, Művészetek háza, SNP tér 12, Pozsony székhellyel.”

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket