dunszt.sk

kultmag

Meztelen művészet az Instagramon

A közösségi oldal meztelenségre vonatkozó szabályai körül még mindig sok a bizonytalanság, különös tekintettel a művészeti ábrázolásokra. A múlt héten az Instagram összehívott egy kerekasztal-beszélgetést művészek és múzeumigazgatók bevonásával, amely célkeresztjében a meztelenségre vonatkozó irányelvek álltak. A jelenlegi szabályozás szerint a meztelenség elfogadható festmények és szobrok esetében, ugyanakkor büntetést von maga után fotók, videók és az előadóművészeti dokumentációk esetében. A résztvevők többsége kapott már ilyen-olyan büntetést, tiltást saját Instagram-profiljára. A legkomolyabb kritikák a nőimellbimbó-tilalom miatt érték a közösségi platformot,eszerint ugyanis problémás a mellbimbó vizuális megjelenése mellé nemet társítani.

Azonban, amint arról az artnet.news beszámol, a közösségi platform saját szabályait sem mindig tartja be. Betty Tompkins, akit legutóbb az esedékes kiállításáról feltöltött szórólap miatt tiltott az Instagram. A kép Tompkins egy heteroszexuális nemi aktust ábrázoló festménye miatt cenzúrázták. A monokróm festmény az 1969 és 1974 között készült Fuck Painting sorozat része, mely a hetvenes évek elején is heves reakciókat váltott ki. Az Instagram később visszaállította Tompkins profilját, cenzúrázva kérdéses posztot.

Tompkinst, bár meghívták, nem tudott részt venni a kerekasztal-beszélgetésben. Küldött azonban egy nyilatkozatot, melyet távollétében felolvastak. Ebben arra hívja fel a figyelmet, hogy a közösségi platform a saját szabályait sem tartja be, azok szerint ugyanis a meztelenséget ábrázoló festmények rendben vannak. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi moderálási gyakorlat könnyen elveheti a kedvét a tabudöntögető művészetnek. Illetve hogy az eljárás során algoritmussal találkoznak az ügyfelek, nem emberek döntenek a cenzúrázás kérdésében.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket