dunszt.sk

kultmag

A szakértő szerint hamis lehet a náci lelet

Buenos Airesben a rendőrség meglepő leletre bukkant, egy szakértő szerint azonban ezek hamisak lehetnek. 2017-ben egy régiségkereskedőnél végrehajtott, a leletektől egyébként teljesen független házkutatás során, elfalazva került elő több mint 80, a nemzetiszocialista Németországból származó tárgy. Ez egybevág azzal a szomorú ténnyel, hogy számos náci háborús bűnös, köztük Josef Mengele és Adolf Eichmann is Dél-Amerikában talált menedékre a háború után. 

A tárgyakat a rendőrség elkobozta, és az argentin államra bízta. Egy hónappal ezelőtt mutatták be őket az argentin Holokauszt Múzeum sajtókonferenciáján. Decemberben nyílik meg a kiállítás belőlük, a múzeum felújításának befejeztével. Marcelo Mindlin, a múzeum elnöke mutatta be őket; azt mondta argentin és német szakértők is megvizsgálták a leleteket, és úgy találták, azok eredetiek. Most azonban egy német szakértő komoly kétségeket fogalmazott meg. 

Stephen Klingen, a müncheni Művészettörténeti Központi Intézet munkatársát a múzeum hívta meg a tárgyak vizsgálatára. Ő még tavaly adta le jelentését, mely szerint a tárgyak egy része egyszerűen hamisítvány, míg mások valóban az adott korból származnak, de később módosították őket náci szimbólumokkal. Egy, az emberi koponya mérésére szolgáló eszköz jóval korábbi, 1890 és 1910 között készült. A dobozára szerelt fémlemez, amelyre “Amt für Rassenpolitk” (Faji Politikai Intézet) van írva, később került oda, és hamis – mellesleg, ilyen nevű hivatal nem is létezett a hitleri Németországban. A jelentés szerint, csupán néhány, nem túl fontos tárgy eredeti, például egy horogkeresztes napóra vagy a mauseni lőszergyár szerszámosládái, azonban ezeknél sem lehet minden kétséget kizárni, a múzeum ugyanis nem engedélyezte az anyagvizsgálatot.

Klingent a Guardian szerint sokkolta a múzeum hozzáállása, mely ennek ellenére is megtartja a kiállítást néhány kiválasztott tárggyal.. Az újságnak címzett emailben azt írta, “ki lehet állítani a tárgyakat mint hamisítványokat, azonban így semmit nem mondanak az adott korszakról”. Jonathan Krszenbaum, a múzeum igazgatója szerint azonban a tárgyaknak így is van történelmi értéke. “Ezek eredeti tárgyak, amelyeket később módosítottak. A koponyamérő eszköz például akkor is remekül szimbolizálja a nácik megszállottságát a felsőbbrendű fajjal, ha később került rá a horogkereszt”.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket