dunszt.sk

kultmag

Aggódunk a demokráciáért

Egy friss közvéleménykutatás szerint Kelet-Európa lakosainak többsége aggódik a demokráciáért, szkeptikus a kormányával és a politikai pártokkal szemben, és nem bízik a médiában. Harminc évvel a berlini fal leomlása után a YouGov 12 500 embert kérdezett meg Németországban, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Lengyelországban. A kutatás eredményeiről a Guardian számolt be.

Hat országban, köztük Németországban a válaszadók többsége fenyegetve érzi a demokráciát. A bulgáriai válaszadók háromnegyede, a magyar válaszadók több mint fele, a lengyelek harmada és a németek ötöde gondolja úgy, hogy a választások nem szabadok és igazságosak. A megkérdezettek többsége szinte minden országban úgy érezte, hogy a szólásszabadság és az emberi jogok fenyegetés alatt állnak, és minden országban a válaszadók több mint 60%-a gondolja, hogy az igazság sérül. A legtöbb magyar, szlovák, bolgár, lengyel és román válaszadó szerint negatív következményekkel kell számolniuk, ha kritizálják a kormányt. Többségük szerint az embereknek egyre kevésbé van lehetőségük arra, hogy vágyott életüket éljék, tekintet nélkül a hátterükre, nemzetiségükre és szexuális beállítottságukra. A negyven évnél idősebb válaszadók kevesebb mint negyede érzi úgy, hogy a világ biztonságosabb hely, mint 1989-ben volt.

A felmérés egyértelműen kimutatja a liberális társadalom válságát és a populizmus előretörését, ugyanakkor sokan, különösen a fiatalok úgy érzik, jobbá tehetik a világot. A felmérés szerint ott, ahol a polgárok csalódtak az állam vezetésében, a civil társadalom biztató alternatívát jelent. A válaszadók többsége szerint a civil szervezeteknek joga van arra, hogy kritizálja a mindenkori kormányt, és az összes válaszadó mindössze 17%-a ítéli el ezeket a szervezeteket. Az Y és Z generáció tagjai jelentős része részt vesz valamilyen civil mozgalomban, és úgy gondolják, ezzel képesek valódi változásokat elérni. 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket