dunszt.sk

kultmag

Tudományos nyelvünk fejlődése a reneszánsztól a XX. századig

November 12-én különleges előadással folytatódik a Mesterkurzus elnevezésű előadássorozat – a Szenczi Molnár Albert Egyesület szervezésében – a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén. A biológus Szabó T. Attila nyelvész „A magyar nyelv és az élettudományok a füveskönyvektől a számítógépes hálózatokig. Fél évezredről fél évszázad személyes élményeinek tükrében” című előadása a bölcsészkar épületében, a G140-es teremben valósul meg 10:50 – 12:25 óra között.

Az előadó a Grammatica hungarolatina (Sylvester 1539, Sárvár), a magyar tudományos nyelv születését jelző könyv kiadásának 480., valamint Szegedi Kőrös Gáspár (Casparus Fraxinus Zegedinus), Pozsony egyik első városi orvosa halálának 456 . évfordulójáról kíván megemlékezni. Az előadás az 1500-as évekkel indítva térképezi majd fel a magyar tudományos nyelvet, mely ekkor volt épp születőben. Európában ebben az időben már az anyanyelven művelt tudományok elvét vallották, ehhez fontos volt magyar nyelvű orvosbotanikák, füveskönyvek megszületése.

Ezt követően az előadó a magyar tudományos nyelv fejlődésének bemutatását Apáczai Csere János öröklődéssel kapcsolatos nézeteinek bemutatásával folytatja – a XVII. századtól egészen a XIX. századig vonultat fel példákat genetikai szaknyelvünk kialakulásából. Zárásképp a XX. század digitális, elektrotechnikai szaknyelvének meghonosodsáról is szó lesz, az Erdélyi Magyar Elektronikus Szótörténeti Tárat és az Ars Medica Electronicát hozva fel példának – az utóbbi cím egyben összekapcsolja a herbalizmus hőskorát a számítógépes hálózatok világával is.

Ifj. Szabó T. Attila 1941-ben született Kolozsváron. Egyetemi tanárként elsősorban növénytani, evolúciós biológiai, örökléstani és tudománytörténeti előadásokat tartott. Melius Juhász Péter (1532-1572) „Herbárium az füveknek, fáknak nevekről, természetekről és hasznairól” (Kolozsvár 1578) című Herbáriumának 400. évi újrakiadásának gondozója volt, rövid ideig vezette a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárát is. 5 éve kutatást vezet a hóvirágok viselkedésével kapcsolatban a klímaváltozás során (Galantus Global Warming Project).

Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

A Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával.

A kiemelt kép forrása

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket