dunszt.sk

kultmag

Vajon tényleg egyre radikálisabb az idősödő Martin Scorsese?

Teszi fel a kérdést a The Guardian hasábjain Steve Rose. A rendező legutóbbi filmje, Az Ír lehetett volna egy újabb maffiafilm, azonban a CGI és a streaming szolgáltatók használata, valamint a filmidő merész kezelése ennél jóval előremutatóbb, véli a publicista.

Scorsese nemrég tagadta a Marvel-filmek film voltát, most pedig egy három és fél órás filmmel teszteli a nézőket. De nem ez a fontos, hanem hogy még mindig az egyik legradikálisabb rendezőről van szó. Egy tapasztalt művészről, aki folyamatosan új trükköket tesz a magáévá.

Az Ír egy bátor kísérlet arra, hogy a hagyományos bűnügyi thrillert valami új és érdekes felé mozdítsa. Nem a cselekmény a fontos számára, hanem az intuitív kapcsolódások, az improvizációs eljárások. Az eredmény fantasztikus. Expanzív és gazdagon részletező, ugyanakkor erősen strukturált. Az új trükkökről és a „fiatalos” technikáról már nem is beszélve.

Rose szerint egyetlen hollywoodi stúdió sem csinálta volna meg ezt a filmet, helyettük ironikus módon épp a Netflixnél készült. A streaming szolgáltatókat gyakran a mozi sírásójaként emlegetik, Scorsese épp ellenkezőleg, ezeket használja fel a mozi megmentésére.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket