dunszt.sk

kultmag

Meglőtték a fekete Jézust

Lorna May Wadsworth Utolsó vacsora című festménye több mint egy évtizede díszít egy vidéki templomot Nailsworthben háborítatlanul. Legalábbis ezt gondolta róla mindenki mostanáig. A festményt ugyanis Sheffieldbe szállították, ahol november 9-én kiállítás nyílik Wadsworth életművéből, a kicsomagolásánál pedig az alkotó észrevett egy sérülést: valaki légpuskával a képre lőtt, Jézus alakjára.

A festmény egy részlete, Jézussal. Kép: Lorna May Wadsworth

Wadsworth, aki egyébként leginkább portréiról híres, 2008-ban  készítette az Utolsó vacsorát, amelyhez fiatal és kimondottan jóképű férfiakat, színészeket és modelleket keresett modellnek. Jézust Tafari Hinds színesbőrű modell alakítja, mint a Guardian írja, valószínűleg ez nem tetszett valakinek. Ráadásul gyanítható, hogy az illető egészen pontosan célzott, a golyónyom ugyanis pontosan ott található Jézus testének jobb oldalán található, pontosan ott, ahol a római katona lándzsájával ledöfte a kereszten.

A nailsworth-i templomban és a szállítás során sem vette észre senki a lövésnyomot; azt maga Wadsworth fedezte fel, mikor kicsomagolták a képet. A sérülést az után javítják majd ki, hogy februárban lezárul a kiállítás a festő szülővárosában, Sheffieldben. Az, hogy ki rongálta meg a festményt, valószínűleg sosem fog kiderülni.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket