dunszt.sk

kultmag

60 éves a Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke

November 13-án ünnepi konferenciával emlékezik meg a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke megalakulásának 60. évfordulójáról. A három tematikai blokkra bontott konferencia mellett egy egésznapos könyvkiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők: a 60 év – 60 személyiség címet viselő kiállítás „a tanszék egykori és jelenlegi oktatóinak és hallgatóinak legértékesebb szakmai és irodalmi kiadványaiból nyújt válogatást” – olvashatjuk a bölcsészkar épületének G236-os számú termében zajló konferencia meghívójában. A kiállítást 08:30-kor nyitják meg.


A konferencia ünnepi előadások sorozatával kezdődik 9 órától, Mészáros András Irodalomtudományi kutatások a pozsonyi tanszéken történeti kontextusban című előadásával. 09:20-tól Misad Katalin Nyelvtudomány 60 év tükrében. Történeti kitekintés a pozsonyi magyar tanszék nyelvészeti kutatásaira, 09:40-től pedig Nádor Orsolya Vendégoktatók a pozsonyi magyar tanszéken című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A tematikus blokkot Csanda Gábor zárja, aki 10:00-kor a pozsonyi magyar tanszék publikációs tevékenységét járja körül.

A kép forrása

11 órakor megkezdődik a Fiatal kutatók és doktoranduszok konferenciája. Az irodalomtudományi szekcióval indul, melynek elnöke Csehy Zoltán. Száz Pál előadása A magyarországi török hódoltság emléke a boszniai muszlim szentek orális legendáiban címet viseli. 11:20-kor Czucz Enikő veszi át a szót, hogy egyes Nádas-művek műfajiságát fejtegesse. A tematikus blokk utolsó előadója Mellár Dávid, aki a történelmi nyomokat és az (önéletrajzi) emlékezés módozatait mutatja be Márai Sándor Hallgatni akartam című művében.


A 14:00-kor kezdődő nyelvtudományi szekció elnöke Misad Katalin. Az érdeklődők előadást hallhatnak a perspektívák váltakozásáról a nyelvleírásban (Sebők Szilárd); az írásbeli ügyintézés nyelvének összehasonlításáról négy dél-szlovákiai önkormányzati hivatalban (14:20, Takács Henrietta); a magyar mint anyanyelv oktatásának aktuális kérdéseiről a szlovákiai magyar tannyelvű iskolákban (14:40, Jakab Veronika); egy szociolingvisztikai vizsgálat tanulságairól, nyelvi attitűdökről (15:00, Kusala Orsolya). Minden tematikai blokk után vitára adnak teret a szervezők.

Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

A Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával.

Szervezi a Szenczi Molnár Albert Egyesület.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket