dunszt.sk

kultmag

Egy pigment útja Ó-Egyiptomtól a barokk Hollandiáig

Kutatók egy csoportja eddig ismeretlen pigmentet talált egyiptomi falfestmény-fragmenseken. A jól ismert egyiptomi kék, zöld és okker-piros pigmentek mellé besorakozhat az újonnan felfedezett sárga festék, melynek különlegessége, hogy Vermeer által készített festményeken is megtalálható.

A dániai Ny Carlsberg Glyptotek múzeumban található domborműrészleteket, melyek időszámításunk előtt 589–570 körül keletkezhettek, Signe Buccarella Hedegaard, Thomas Delbey, Cecilie Brøns kutatók vizsgálták meg a nyáron. A legtöbb szín kémiai összetétele nem okozott meglepetést, ám a sárga felületek esetén mélyebbre ástak, és non-invazív mikroröntgen technikával, spektroszkópiával tanulmányozták a mintákat.

Régebbi tanulmányok kimutatták, hogy az egypitomiak által használt sárga festék legtöbb esetben okker volt, vagy egy arzénszulfidot tartalmazó ásvány. Most azonban két új pigmentet is találtak, melyek ólom-antimonátot, valamint ónt és ólmot tartalmaznak.

Az ónt és ólmot tartalmazó pigment felbukkan Vermeer Tejet öntő lány című festményén is.

Kaare Lund Rasmussen kémikus, aki közreműködött a tanulmány megírásában, először úgy vélte, a vizsgálathoz használt sugár a festékréteg alatti mészkőbe hatolt, ám az ezt követő metódusok kizárták ennek lehetőségét – így biztossá vált, hogy az említett vegyületeket a festék tartalmazza. Ugyanez a sárga szín jelenik meg Vermeer Tejet öntő lány című képén is. Rasmussen szerint rendkívül érdekes kérdéseket vet fel ez az egybeesés, melyeket több aspektusból vizsgálhatunk. Az egyik a kereskedelmi utak és információátadás szempontjából vizsgálhatná, hogyan került egy i. e. 5. századbeli festék technikája a 17. század Hollandiájába. A másik tényező egy egyenlőre ismeretlen geológiai forrás lehet, mely miatt a festékhez használt bonyolult vegyület körülbelül ezer év és többezer kilométer különbséggel mindkét helyen előfordulhatott. Bárhogyan is lehet, izgalmas kutatási területeket nyit meg az új felfedezés.

Forrás: artnet.com

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket