dunszt.sk

kultmag

Virtuális lincselés

Sarah Dessen amerikai ifjúsági írónőt mélyen sértette az, ahogy egy egyetemista olvasó egy helyi lapban nyilatkozott róla. Ki is tette Twitterre a cikk fotóját, de saját bevallása szerint nem számított arra, ami ezután következett. Az érintett olvasó, Brooke Nelson arról számolt be, hogy épp Sarah Dessen könyvei miatt csatlakozott egy tanácshoz, mely egy bevezető irodalmi kurzus olvasási listáját állítja össze – azzal a céllal, hogy ezek a könyvek ne kerüljenek rá a listára. “Egy tinilánynak megfelelnek, de nem képviselik azt a színvonalat, ami egy egyetemen elvárható lenne.” 

Sarah Dessen (Fotó: Larry D. Moore)

A támogatás nem váratott sokáig magára, Dessen számos kollégája kiállt mellette Twitteren. Jodi Picoult szerint például azért is problémás ez a kritika, mert azt sugallja, hogy a fiatal lányokról szóló történetek ab ovo kevesebbet érnek. Az egyetem bocsánatot kért Dessentő, hangsúlyozva, hogy Nelson szavai nem tükrözik az egyetem véleményét. 

Mint a Guardian írta, Brooke Nelsonra nézve azonban ennél súlyosabb következményei is lettek az ügynek. Bár az írónő kitakarta a nevét, mikor megosztotta a cikket, néhány rajongó utánajárt a személyazonosságának, és virtuális támadást indított ellene a közösségi médiában, míg Nelson fel nem függesztette emiatt Facebook- és Twitter-profilját. Jó néhány újságíró Dessent hibáztatta ezért, aki egy nagy közösségi platformon panaszkodott egyetlen olvasó véleménye miatt, figyelmen kívül hagyva az online zaklatást, amit az olvasó ezért kaphat. 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket