dunszt.sk

kultmag

Rozsda – Magyarországi bemutató a Szkénében

November 22-én mutatják be a Szkéné Színház és a Manna közös Staféta-nyertes előadását: Simon Longman darabja, A Rozsda, avagy Minden vérünk benne szárada rendező, Horváth János Antal fordításában kerül színpadra.

Az előadás ősbemutatóját 2017-ben tartották a Royal Courtban, ezt követően Longman megkaptaa legígéretesebb fiatal drámaíró díját.  Nem véletlenül: miközben a szöveg fragmentáltságával és élőbeszédszerűségével  remekül illeszkedik a kortárs brit drámai hagyományokba, érvényessége nem korlátozódik a helyi viszonyokra. Sőt, a karakterek keserűsége, a nyomor derűs és fájdalmas elviselése közös, generációkon átívelő alapélményünk egész Európában. Éppen ezért válik a fordítói és rendezői munka egyfajta alkotói szembenézéssé is azzal, hogy mit lehet ma kezdeni a magyarsággal, a mozdulatlansággal, a földhöz való viszonyunkkal.  

Maga a történet egy testvérpár, Becky és Anna körül forog, akik a világon semmi máshoz nem értenek, egyedül a birkapásztorkodáshoz. Ez már alapjaiban garantálja számukra a társadalomtól való elszigeteltséget, és lassacskán a család is el-elhull mellőlük: ki a halálba, ki a messzeségbe menekül. A legkevésbé sem számítanak arra, hogy a segítség éppen egy sehonnan jött csavargótól érkezhet, aki megváltoztatja az életüket – pont eléggé ahhoz, hogy egy kicsit másképp lássák a földet, ami a lábuk alatt, és az eget, ami a fejük felett van.

Horváth János Antal 2018-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmdramaturg szakán, a  Rozsda, avagy Minden vérünk benne szárad lesz az ötödik rendezése, és a harmadik bemutatott fordítása. A Beckett-i történet testvérpárját Bata Éva és Rainer-Micsinyei Nóra alakítja, akik most először dolgoznak ebben a felállásban. A rendező állandó munkatársaiként Szabó Márton István és Csomor Katerina mint látványtervező, Baki Dániel pedig Guy, a csavargó szerepébe bújva csatlakozik a munkához.  A további szerepekben Hajdu Pétert és Dióssi Gábort láthatjuk, Bakai Mártont pedig zenészként hallhatjuk.

Az előadás a bemutatót követően november 24-én és december 18-án is látható a Szkéné Színházban.

Fotók: Czikéli Anna

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket