dunszt.sk

kultmag

Így (ne) rejts el 217 Picassót a garázsodban

A francia fellebbviteli bíróság bűnösnek ítélt egy idős házaspárt. A vád: műtárgylopás. A nyolcvanéves Pierre le Guennec és felesége, a hetvenhat éves Danielle körülbelül 217 Picassónak tulajdonított alkotást birtokolt jogtalanul.

Le Guennec, Picasso villanyszerelője még 2015-ben keveredett gyanúba, amikor felkereste a művész egyik örökösét, hogy hitelesítse a rengeteg Picassónak tulajdonított képet – közöttük egy festményt híres kék korszakából, valamint kilenc értékes kubista kollázst is. Claude Ruiz-Picassónak, az rökösnek akkor kezdett bűzleni a dolog, mikor Le Guennec különböző légbőlkapott mesékkel próbálta magyarázni, hogyan került a műkincsek birtokába.

Pierre le Guennec elhagyja a bíróságot. Fotó: Valery Hache/AFP, Getty Images

Eredetileg azt állította, Picasso élete alkonyán ajándékozta neki a festményeket „hűséges szolgálatáért” cserébe. Az örökös nyomozást indított, mely során az elektrotechnikus megváltoztatta a történetet: e verzió szerint Jacqueline, a festő özvegye bízott rá egy sokkal nagyobb kollekciót megmagyarázhatatlanul, hogy rejtse el a művész halála után. Később tovább bővítette a mesét: Jacqueline állítólagos utasítására 12 szemeteszsáknyi aláíratlan műalkotást raktározott el, amíg az özvegy nem nyerhette vissza őket. Egyetlen zsák azonban kivételt képezett, melyet Le Guennecnek ajándékozott.

A lyoni bíróság ítélete egy csaknem tíz éves nyomozási folyamatot zárt le a házaspár elítélésével. Nem fellebbezhető tehát a pár által letöltendő két év börtönbüntetés – ám Le Guennecék ennek ellenére kitartanak ártatlanságuk mellet, és továbbra is tagadják a műkincsek jogtalan birtoklását.

Forrás: artnet.com

A kiemelt kép Picasso Gitár, palack és gyümölcsöstál (Guitar, Bottle and Fruit Bowl) című festményének egy részlete.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket