dunszt.sk

kultmag

A zuhanás lehetőségének emlékműve

A Monument of Possible Fall Kristian Németh multimediális művész legújabb alkotása. A képzőművészeti egyetemen Martin Piaček tanítványaként végző alkotó fő művészi programját követi most is: a katolikus egyház működését vizsgálja sürgetően.

Ennek az intézménynek a nem túl meggyőző tevékenységét követi, fő képviselőinek hibáit, és hogy nem képesek a 21. század követelményeinek megfelelni. Objektekkel, installációkkal vagy talált tárgyakkal történő munkával reagál a kereszténység aktuális állapotára a jelenkor társadalmában, miközben intézményes alapjainak meggyengülése ellenére is a keresztény a legelterjedtebb vallás a földön.

„Ne érjen hozzá, kérem, zuhanásveszély.”

Michal Stolárik kurátor így fogalmaz: „Az At Home galériában egy képzeletbeli környezetet hozott létre, amely formailag egyszerű fragmensek absztrakciója, de nem hiányzik belőle a sok apró szimbólummal megszórt teátrális pátosz sem. Az installáció egy kör alakú színpadból, a tájból és egy fő fókuszpontból áll. Uralkodó eleme a galéria mennyezetéig emelkedő, monumentális hatméteres oszlop. Munkájában Krisztiánt a klasszikus antik morfológia ihlette, amelyet az évszázadok során a változatos építészeti igényekhez formailag adaptáltak, beleértve a szakrális épületeket is. Azonban úgy döntött, hogy egy stilizált formát használ, oszlopfő nélkül, fejjel, és megfosztotta ezt a támasztó funkciójától is. Németh oszlopa éppen feláll és felfordul. Az alapok relatív ereje és stabilitása fokozatos vizsgálattal eltűnik.”

Fotók: Kiss Csaba

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket