dunszt.sk

kultmag

Történelmi ékszerrablás Drezdában

Hétfő hajnalban törtek be Drezdában a Grüne Gewölbe (Zöld Boltozat) ékszertermébe. A tolvajok több száz ékszert vittek magukkal, köztük három rendkívül értékes 18. századi ékszergarnitúrát is. Marion Ackermann, a drezdai állami műkincsgyűjtemény igazgatója azt mondta, a kár értékét lehetetlen felbecsülni abból a szempontból, hogy a zsákmányolt ékszerek eladhatatlanok. Ugyanakkor arra kérte a rablókat, hogy ne értékesítsék a kincset törtaranyként és különálló ékkövekként, mert, mint mondta, “az anyagi érték meg sem közelíti a történelmit”. A Guardian ugyanakkor úgy tudja, mintegy egymilliárd euró értékben tűnhettek el ékszerek.

A kép csak illusztráció (Forrás: Grüne Gewölbe)

A betörés egy kigyulladt elektromos elosztószekrény okozta áramszünet alatt történt, mely hatástalanította a múzeum riasztóját és sötétségbe borította a környéket. A rablók egy betört ablakon keresztül jutottak be a Grüne Gewölbe Ékszertermébe, a rendőrség szerint célirányosan haladva. Az áramszünet ellenére egy biztonsági kamera felvette a betörők mozgását. A rendőrség a riasztás után tíz percen belül a helyszínen volt, nem sokkal hajnali öt előtt, a rablók azonban addigra eltűntek. Egy hétfő reggel megtalált, kigyulladt autó lehetett a menekülő járművük a rendőrség szerint, akik útzárakat telepítettek, azonban az autópálya közelsége miatt ezzel valószínűleg elkéstek. 

A múzeumot Erős Ágost szász választófejedelem alapította, Európa egyik legrégebbi ilyen intézményeként: 1724-es megnyitása óta vonzza a turistákat. A főleg együtt értékes ékszergarnitúrák is az ő öröksége. A Grüne Gewölbe időközben Európa egyik legnagyobb történelmi ékszergyűjteményévé vált. Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke azt írta Twitterén, “nem csak a galériát rabolták ki, hanem egész Szászországot.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket