dunszt.sk

kultmag

Nő a férfi árnyékában

December 3-án, 10:50-es kezdéssel folytatódik a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar tanszékének Mesterkurzus előadás-sorozata, melynek következő vendége Ötvös Anna történész lesz. Előadásának címe: Nő a férfi árnyékában. Lola könyvének elő- és utóélete.

Ötvös Anna miután megírta diplomamunkáját  Kassa 14. századi fejlődéséről és felemelkedéséről, olyannyira megszerette a várost a gazdag történelmén keresztül, hogy Kassára költözött. Kilenc éve kutatja komolyabban Márai Sándor kassai éveit, családtörténetét. Márai felesége, Matzner Ilona szintén kassai születésű volt, és a vele kapcsolatos hiányos adatok és információk miatt az ő családtörténetével is foglalkozni kezdett. Ebből a kutatásból született meg a Lola könyve 2017-ben. A könyvet hiánypótló kiadványként jellemezte a Helikon Kiadó, aminek köszönhetően lehetővé tették, hogy hozzáférhessen az eddig zárolt hagyatéki anyagokhoz is. Az előadás – ahogy arra a címe is rámutat – ennek a nagysikerű könyvnek elő-, illetve utóéletével foglalkozik majd. Továbbá olyan kérdésekre is választ kaphatunk majd, hogy miért pont őt vette feleségül a nagyon fiatal, egzisztencia nélküli, nősülni nem is készülő Márai Sándor. Ki lehetett ez a nő, aki szerette és elviselte Márait 63 éven át jóban rosszban. Milyen nő volt?

Az Egy polgár vallomásaiban ezt írja Márai: „Ugyanabból a városból érkezett, ahol én is születtem. Ismeretségünk az élet őskorába nyúlt vissza, a gyermekkor mítoszában veszett el, úgyszólván csak jelbeszéddel érintkeztünk, születésünk pillanatától mind a ketten ugyanannak a városnak, osztálynak és ugyanannak a zsúfolt provincialitásnak levegőjét szívtuk; nyilván nem mi határoztuk el, ami történt velünk”.

Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Az eseményt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával a Szenczi Molnár Albert Egyesület szervezi.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket