dunszt.sk

kultmag

A Massive Attack és a turnézás karbonlábnyoma

A Manchesteri Egyetem kutatói segítenek a zenekarnak kiszámolni, mekkora egy turné karbonlábnyoma, beleértve a zenekar utazását, a közönség közlekedését és a helyszín energiafogyasztását is. Mindezt Robert Del Naja frontember írta meg a Guardiannak. A manchesteri kutatók a banda következő turnéján gyűjtött adatokat elemzik majd.

Mint Del Naja írja, a zenekar az elmúlt húsz évben igyekezett csökkenteni az ökológiai lábnyomát, többek között azzal, hogy a fellépéseiken betiltották az eldobható poharak használatát, fákat ültettek, illetve vonattal utaztak, ahová csak lehetett. Mindez, mint mondja, nem elég. a puszta csökkentés ugyanis azt az illúziót hozza el, hogy a világ gazdagabbik fele tovább folytathatja eddigi életmódját,a kevésbé szerencsésekre terhelve ennek következményeit.

Az énekes azt is elmondta, a banda nem szeretné kihagyni a nagy show-kat és a fesztiválokat, de a bolygónak szüksége van a változásra. “A jelenlegi, polarizált társadalomban minden eddiginél fontosabbak azok a kulturális események, amik összekötnek és feldobnak, és senki sem szeretné, hogy ezek elmaradjanak. A feladatunk jelenleg az, hogy az ígérgetést elkerülve, valóban magunkévá tegyük a változást.” 

Más előadók is igyekeznek tekintettel lenni a környezetre: a Coldplay egy hete jelentette be, hogy leállnak a turnézással, amíg nem találnak rá karbonsemleges megoldást. Billie Eilish ingyen koncertjegyeket ad azoknak a rajongóknak, akik a Global Citizen aktivistái lesznek. A The 1975 brit zenekar minden, a februári nagykoncertjükre eladott jegy után elültet egy fát, emellett nem gyártanak új pólókat, ehelyett a régi, eladatlan készletekre fóliázzák rá az új mintát.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket