dunszt.sk

kultmag

Ungváry Krisztián és Daniela Kapitáňová a Selye János Egyetemen

Tantermi előadás sorozattal jelzi az idén 15 éves komáromi Selye János Egyetem, hogy nem csupán felsőoktatási intézményként, hanem tudományos műhelyként is szolgálja a szlovákiai magyar közösséget. A 2019/2020-as akadémiai évben a hazai és külföldi tudományos- és társadalmi élet véleményformálóit hallhatják az érdeklődők. A komáromi egyetemisták, középiskolások és a város közönsége számára is nyitott előadásokon az érdeklődők történelmi, filozófiai, közgazdaságtudományi, politológiai, irodalomtudományi, egészségtudományi kérdésekbe nyerhetnek betekintést. A Selye János Egyetem a programsorozat keretén belül olyan előadókat lát vendégül, mint Beer Miklós püspök, Bodó Barna politológus, Daniela Kapitáňová írónő, Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész, Lengyel László politológus, Magyar Balázs Dávid teológus, Mészáros András filozófus, Mészáros Aranka közgazdász, Mészáros Lajos korábbi alkotmánybíró, Párducz Árpád agykutató, Ungváry Krisztián történész…

2019. december 10., kedd, 11.20, SJE Konferenciaközpont  K07-es terem
Ungváry Krisztián: 1956  interpretációi 1956–2016 között
Ungváry Krisztián történész, az 1956-os Intézet volt munkatársa. Utoljára akkor került be a hírekbe, mikor a kutatóintézetét beolvasztották a magyar kormány által támogatott Veritas Intézetbe. Akkor több kollégája felmondott, Ungváry azonban nem. Mint arról egy faebook-bejegyzésben vallott, kipróbálja, mennyire gondolják komolyan a Veritas szabályzatát, miszerint az intézmény célja ” az elmúlt másfél évszázad (…) hiteles, torzításmentes (…) feldolgozása „. Ungváry Krisztián három héttel később „közös megegyezéssel” távozott a Veritastól, miután egy interjúban nyilvánosan kritizálta a kormány emlékezetpolitikáját.

Ungváry Krisztián

2019. december 11., szerda, 11.20, SJE Konferenciaközpont  K07-es terem
Daniela Kapitáňová: Kniha o cintoríne, alebo ich Komárno, môj Trianon (Könyv a temetőről, avagy az ő Komáromuk, az én Trianonom)
(Kétnyelvű beszélgetés irodalomról és a magyar-szlovák (szlovák-magyar) együttélés lehetőségeiről, formáiról Komáromban. Beszélgetőpartner: Šenkár Patrik.)
Daniela Kapitáňová írónő, színházi rendező. Szlovák anyanyelve ellenére évekig a komáromi Jókai Színházban rendezett. Első regénye, a Könyv a temetőről a huszonegyedik századi szlovák irodalom egyik legnagyobb szenzációja volt, addig ugyanis szlovákul senki nem próbált meg roncsolt nyelven regényt írni. A könyvet számos nyelvre lefordították, magyar fordításban is megjelent, az Örkény István Színház pedig Pionírszív címmel színpadra vitte.

Daniela Kapitáňová

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket