dunszt.sk

kultmag

Közönségtalálkozó a Szkénében

A Szkéné Színház december 18-án közönségtalálkozót tart legútóbbi bemutatója, a Rozsda, avagy Minden vérünk benne szárad című előadása után. Az alkalom különlegessége, hogy a színészek és a rendező mellett maga a szerző, Simon Longman is válaszol majd a felmerülő kérdésekre. Az esemény moderátora Szabó Iván forgatókönyvíró, egyetemi docens lesz.

A fiatal brit drámaíró, Simon Longman eddig hét drámát és egy, a BBC-n megjelent rövidfilmet jegyez, az angolul Gundog címet viselő munkájának – melyet magyarra maga a rendező, Horváth János Antal fordított – ősbemutatóját 2018-ban a Royal Courtban tartották, ezt követően pedig elnyerte a legígéretesebb fiatal drámaíró díját. Legutóbbi drámája, az Island Town rövid idő alatt ugyancsak nagy sikereket ért el, a tavalyi évben szerepelt az Edinburgh Fringe Festival programjában is. Longman jelenleg a londoni Nemzeti Színház, a Royal Court és a The Yard Theatre állandó munkatársa, a színház mellett pedig nagy hangsúlyt fektet saját televíziós projektjeinek fejlesztésére is.

“Azt gondolom, hogy a színház, a film is valamiképp az élet metaforája. Szeretem, amikor egy szöveg töredezettsége képes megmutatni ezt a metaforikus jelleget. Simon Longman szövegei, így a Gundog is, pont ilyen töredezettek. A kortárs angolszász drámaírók az élőbeszéd úgymond hibátlanságát olyan profin emelik át a színpadi szövegeikbe, hogy képesek megteremteni ezáltal azt a látszatot, mintha mindez például itt zajlana most a mellettünk lévő asztalnál.” – mesélte Horváth János Antal a szöveggel való első találkozásáról a Pótszékfoglalónak adott interjújában. 

A közönségtalálkozóra az előadás után a színház kávézójában kerül sor, amelyre szeretettel várják azokat is, akik a novemberi előadásokat látták.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket