dunszt.sk

kultmag

Áttekinthető-e a külön- és egybeírás a magyar helyesírásban?

December 9-én Antalné Szabó Ágnes egyetemi docens látogat el a Comenius Egyetemre, hogy a magyar tanszék által szervezett Mesterkurzus előadűssorozatán belül megtartsa A különírás és egybeírás logikus rendszere a magyar helyesírásban című előadását, mely a jogi kar épületében, az S3-as teremben zajlik majd 12.35–13.50 óra között.

Az előadás áttekinti A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának a különírásra és az egybeírásra vonatkozó fejezetét, a hasonlóságokat és az eltéréseket a legújabb és a korábbi szabályzat között. Rámutat azokra az összefüggésekre, amelyek által a helyesírási szabályok logikus, tanulható rendszert alkotnak. Konkrét példák, táblázatok és fürtábrák segítségével olyan tanulástámogató technikákat is ajánl, amelyek segítenek elsajátítani és az írásgyakorlatban alkalmazni a különírás és az egybeírás szabályait.

Antalné Szabó Ágnes az ELTE Bölcsészettudományi Karán a Mai Magyar Nyelvi Tanszék egyetemi docense, az ELTE Tanárképző Központ főigazgatója. Oktatóként főbb tárgyai és kutatási területei: az anyanyelv-pedagógia, a tanári kommunikáció és a helyesírás. Fontos részei még a szakmai munkájának 23 éve a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny szervezése és 12 éve az Anyanyelv-pedagógia folyóirat főszerkesztői munkálatai.

Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Az eseményt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával a Szenczi Molnár Albert Egyesület szervezi.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket