dunszt.sk

kultmag

Albert Camus gyilkosság áldozata lehetett?

1960. január 4-én, negyvenhat évesen autóbalesetben hunyt el az író, amikor Michel Gallimard, a kiadója elveszítette uralmát járművük felett. A hivatalos magyarázat szerint defekt okozhatta a balesetet, néhány szakértő azonban ezt meglepőnek találta a baleset körülményei miatt.

Giovanni Catelli először 2011-ben vetette fel a gyilkosság teóriáját, Jan Zábrana cseh költőre és műfordítóra hivatkozva. Zábrana naplójában azt írta, 1980 nyarán egy jól értesült embertől hallotta, hogy a KGB áll az ügy mögött. Eszerint az autó kerekét felsértették, az azonban csak később lyukadt ki, mikor nagy sebességgel közlekedtek vele. A parancsot eszerint Dmitrij Sepilov adta ki, a Szovjetunió belügyminisztériuma. Camus nyilvánosan védelmébe vette az 1956-os magyarországi forradalmat, és kritizálta annak véres leverését. Emellett jó véleménnyel volt Borisz Paszternak íróról is, akit szülőhazája szovjetellenesnek nyilvánított.

Catelli éveket töltött az állítás bizonyításával. Giuliano Spazzali olasz jogász mégis a könyv első, olaszországi megjelenése után kereste fel információival. Arról számolt be, hogy Jacques Vergès néhai francia ügyvéd szerint a balesetet megrendezték. Vergès ugyan nem mondta, honnan tudja ezt, de úgy tűnt, mint aki többet tud annál, mint amit elmondott. Camus lánya ugyanakkor mereven elzárkózik ettől az elmélettől. Alison Finch, a franciairodalom Cambridge-i professzora legalábbis kétségesnek tartja Catelli elméletét. Szerinte ugyanis az azt támogatók nem túlzottan megbízhatók, ráadásul, ha Camus-t valóban meggyilkolták, majd ezt eltussolták, azt a legfelsőbb szinteken kellett jóváhagyni. “De Gaulle azonban, aki maga is író volt, nagy tiszteletben tartotta  francia értelmiségieket, azokat is, akikkel nem értett egyet”, mondta a Guardiannak.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket