dunszt.sk

kultmag

Ötvenezren a szabad kultúráért

A Független Előadó-művészeti Szövetség, a Katona József Színház, az Örkény István Színház és a Radnóti Miklós Színház közös közleményét adott ki a tegnapi tüntetésről a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért. A levelet változtatás nélkül közöljük.

„Kedves kollégák, kedves nézők, kedves barátaink!

A tegnapi felemelő este olyan ritka szakmai és társadalmi összefogás eredménye, amilyenre vélhetően mindnyájan régóta vágytunk. Este hatig több mint ötvenezren írták alá petíciónkat a kultúra szétverése ellen, a szabad színházért és a független kultúráért szervezett tüntetésen pedig mintegy tizenháromezren tartottatok velünk. Köszönjük.

Manapság ritkán tapasztalhatjuk, hogy az apátia helyét átveszi a lelkesedés, hogy az emberek a választáson túl is élnek a demokrácia eszközeivel és intenzív tiltakozással fejezik ki nemtetszésüket, ha mindenféle szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül próbálnak a fejük felett dönteni. Köszönjük.

A tüntetés szervezésében kulcsszerepet vállalt a főváros: ők adták a színpadot és a profi technikát és persze Karácsony Gergely főpolgármester úr határozott támogatását, amelynek beszédében is hangot adott. Köszönjük, Budapest.

És persze köszönjük az esten felszólaló művészeknek, a kőszínházi és független színészeknek és társulatvezetőknek, illetve az ezúttal is láthatatlan társulatnak, mindazoknak, akik a színfalak mögött dolgoztak és dolgoznak továbbra is a szabad színház, a független kultúra ügyéért.

Mert nem gondoljuk, hogy itt vége a harcnak. Biztos, hogy továbbra is szükségünk lesz erre az összefogásra a kőszínházi és a független szcéna, a színházi szakma és a közönség között. Mert talán mindenkinél nagyobb köszönet illeti közönségünket, mindazokat, akik nemcsak a nézőtéren, hanem a tegnapi tüntetésen is támogatták közös ügyünket. Azokat, akik megértették, hogy a tervezett törvény miatt színházi kultúránk súlyos veszélybe kerülhet és annak elfogadásával színházaink – melyeket szeretnek és támogatnak – soha többé nem lesznek olyanok, mint eddig voltak. Mert a kultúra alap. A kultúra alap. A kultúra nemzeti alap.

A szervezők: a Független Előadó-művészeti Szövetség, a Katona József Színház, az Örkény István Színház és a Radnóti Miklós Színház.

A beszédekről itt olvashattok összefoglalót:https://contextus.hu/madach-ter-tuntetes-nemzeti-kultura-alap-szinhaz-pinter-bela/7/

A petíciót itt tudjátok aláírni: https://terjed.ahang.hu/campaigns/fesz

Fotó: Znamenák István

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket