dunszt.sk

kultmag

Úgy tűnik, megkerült az ellopott Klimt

Nem mindennapi dologra bukkant egy olasz múzeum kertésze: miközben a Ricci Oddi modern művészeti galéria falára felfutott borostyánt távolította el, egy, a falba ágyazott fémlapra lett figyelmes. Azt eltávolítva pedig előkerült a huszonhárom éve eltűnt festmény. A Guardian cikke szerint a múzeum nem tesz hivatalos bejelentést, amíg nem igazolják a festmény eredetiségét, de az első szakértői vizsgálat eredménye arra utal, ez valóban az osztrák festő műve. Az Egy hölgy portréja egyébként éppen a Ricci Oddiban volt kiállítva, mikor ellopták.

1997 február 22-én fedezték fel a kép eltűnését, de a rendőrség szerint a lopás három nappal korábban történhetett. A nyomozók belső munkára gyanakodtak, a rekonstruált bűntény pedig nagyjából úgy zajlott, mint egy rajzfilmben vagy képregényben: a tolvaj egy horgászbottal emelte le és húzta fel a festményt egy tetőnyíláson a galéria tetejére, ahol megszabadult a kerettől. A nyomozást 2016-ban indították újra, mikor a keret hátulján DNS-nyomokat fedeztek fel. Jonathan Papamerenghi, Piacenza kultúráért felelős városi képviselője a kép felbukkanását meglepőnek tartja, hiszen annak idején átfésülték a galériát és környékét. Azt nyilatkozta, nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy a képet a tolvajok rejtették a falnyílásba, hogy így juttassák vissza a múzeumnak.

A Klimt-festmény felbukkanása már csak azért is érdekes, mert nem sokkal eltűnése előtt fedezték fel, hogy a művész egy korábbi művére festette azt. A korábbi festményt, egy fiatal nő portréját elveszettnek hitték, ugyanis azt 1912 óta senki nem látta. Ha valóban ez a helyzet, akkor az egyetlen “dupla” Klimt-mű került elő, árulta el Papamerenghi. “Ha a kép eredeti, az hatalmas szenzáció lesz, és akár már januárban is ki tudjuk állítani.”

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket