dunszt.sk

kultmag

De Sade márki skizoid monológja

December 17-én, 19:30-kor debütál a budapesti Óvóhelyen a Sírig tartsd a Sade! című monodráma. A Koan Színházi Transzfer előadásának különlegessége, hogy főszereplőjét, Marquis de Sade-t Zeck Juli kelti életre a színpadon.

Az alkotók a hatalomról szerettek volna beszélni. „Sade kiröhögte a nála hatalmasabbakat. Számunkra ez példaértékű. Különleges élmény Sade írásait olvasni, csupa elítélendő, borzasztó dolgot állít, amin az ember felháborodik, hogy aztán a következő oldalon már egyetértsen vele. Sade, bárkit képes meggyőzni a maga igazáról, hogy aztán hülyére vegyen és leleplezze,hogy amiről az imént meggyőzött, az képtelenség. Filozófus, aki a szörnyeteg szerepkörében tetszeleg. Pornóba csomagolja a mondandóját, csak azért,hogy meghallgassák. Gondolkodni tanít és rácsodálkoztat arra, hogy milyen manipulatív a körülöttünk lévő világ, és mennyire könnyen átejthetőek vagyunk“ – magyarázzák, miért éppen De Sade karakterére esett a választásuk.

Zeck Juli. Fotó: Zeck Péter

A rendező, Kovács András és Zeck Juli nem csupán a szakmán belül alkotnak tökéletes párost: a házaspár régóta tervezte, hogy készítenek valami olyat, ami ízig-vérig a kettejük munkája. A monodráma alapjául Marquis de Sade írásai, Kovács Ilona Börtönévek és Peter Weiss: Marat/Sade című könyvek szolgáltak.

Zeck Juli 2005-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Négy évet töltött a Vígszínház társulatában, majd a Kecskeméti Katona József Színház tagja volt 2009-től 2012-ig. Négy év szabadúszás után 2016-tól 2019-ig a Csokonai Színház tagja. Jelenleg szabadúszóként dolgozik.

Kovács András Színész,Mensáros László-díjas, 2017-ben végzett a Kaposvári Egyetemen,két évig a Csokonai Színház tagja, jelenleg szabadúszó. 2018 óta a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa.

A darab támogatói a Manna Produkció és a SÍN Művészeti Központ.

Fotók: Zeck Péter

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket