dunszt.sk

kultmag

Újabb helyszín válik a turisták áldozatává

Velence után újabb helyszín van soron, ami a túlturizmus áldozata lehet. A HBO minisorozatának hála, idén októberben kétszer annyi turista járt Csernobilban, mint 2018 októberében. Velük együtt az évtizedek óta érintetlen helyszín is megváltozott. A lassan mindent beborító obszcén graffitik mellett a szerelmesek lakatjai is megjelentek az egykori atomkatasztrófa helyszínén. A vandalizmus mellett a tiszteletlenség is felróható nekik: az ellenőrző helyiségben fehér köpenyekben játsszák újra a film egyik legkritikusabb, és a valóság egyik legtragikusabb jelenetét.  “Nem jó, de nem is tragikus”, hát kell ennél jobb képfelirat?

A Solo East utazási irodának 45%-os forgalomnövekedést jelent, amit Szergej Ivancsuk vezérigazgató túlzásnak tart. Ennek ellenére nem módosít a túrákon, mivel, mint mondja, a valódi Csernobilt szeretné megmutatni a látogatóknak a tévéből megismert helyett. Zelenszkij elnök azon ötletét, miszerint a lezárt atomerőművet és környékét turistaparadicsommá kellene alakítani, egyenesen felháborítónak tartja. A szemfüles üzletemberek szuvenírjeit szintén ízléstelennek gondolja: “Egyértelműnek kellene lennie, hogy egy tragédia helyszínét tisztelettel kezeljük. Auschwitzban sem árul senki gázkamrás hűtőmágnest a bejáratnál”.

Az atomerőmű környékén lezárt Zónában a stalkereket is zavarja a turisták hada. Ők azok az illegálisan ott-tartózkodók, akik már évek óta a helyszínen kempingeznek és túráznak. Eddig többé-kevésbé zavartalanul tehették ezt, most azonban kedvenc helyük felforgatása mellett azzal is szembe kell nézniük, hogy a turisták által okozott rongálásért nekik kell elvinniük a balhét. Illegális ott-tartózkodóként ugyanis könnyen lehet belőlük bűnbak. Azonban, mint az egyikük elmondta a Guardiannak, ők sosem tennének ilyet. “Csernobil az otthonunk, ahol pihenhetünk, lenyugodhatunk, partizánosat játszhatunk, vagy csak élvezhetjük a posztapokaliptikus légkört. Stalkerek vagyunk, nem vandálok.”

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket