dunszt.sk

kultmag

Nagy-Britanniában kiadják a megosztó melegregényt

Kevés olyan megosztó könyv jelent meg a hetvenes években, mint az LMBTQ tematikájú The Lure című pszichothriller. Most Nagy-Britanniában is kiadják, ugyanakkor az Egyesült Államokban megjelenése óta elérhető. Felice Picano, a szerző a Guardiannak nyilatkozott.

A könyv megírását egy máig megoldatlan, Greenwich Village-i gyilkosságsorozat inspirálta, melynek a meleg szubkultúra tagjai estek áldozatul. Ezekről egy ideig a Village Voice újság is beszámolt, azonban egy idő után elmaradtak a cikkek. Mikor Picano beszélt az ezzel foglalkozó riporterrel, kiderült, hogy halálos fenyegetéseket kapott. Ez motiválta arra, hogy megírja thrillerét. A könyv főszereplője Noel Cummings, aki a történet szerint a rendőrség kérésére, eleinte nem túl lelkesen merül alá a meleg szubkultúrába, hogy csaliként (lure) szolgáljon a sorozatgyilkosnak.

Felipe Picano (Forrás: pinehistory.org)

“Valami ilyesmit csináltam én is”, mondta Picano a Guardiannak. “Bárokban és klubokban dolgoztam, az ő életüket éltem, hogy összegyűjthessem az információt, ami a regényhez szükséges. Mindeközben jól szórakoztam, Még szeretőm is lett.” 

A regényt 1979-es megjelenése nem csak a konzervatív olvasókat hozta ki a sodrából, de a meleg szervezeteket is. Ahogy Picano fogalmaz, ezzel kiteregette a meleg szubkultúra szennyesét, aminek sok aktivista szerint a szélesebb társadalmi elfogadás érdekében rejtve kellett volna maradnia. Egyszer rá is lőttek a szerzőre a dolgozószobájában, de nem találta el a golyó. Máig nem tudni, hogy pontosan ki volt. Mindezek ellenére a regényt azóta is rengetegen olvasták az Államokban, egyetemi kurzusok olvasmánylistáján is szerepel. Picanót a modern LMBTQ irodalom egyik megalapítójaként tartják számon.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket