dunszt.sk

kultmag

100 év, 500 könyv, 1 kisbolygó: Isaac Asimov

„Ha az orvosom azt mondaná, hat percem van hátra az életből, nem kezdenék neki merengeni. Csak kicsit gyorsabban gépelnék.”

Ma száz éve született Isaac Asimov író és biokémikus, a tudományos-fantasztikus irodalom mestere. A humanista és racionalista világnézetű művész több mint 500 könyv, science fiction regények, esszékötetek és tudományos munkák szerzője, inspirációul szolgált továbbá számos műalkotás számára – a Robin Williams főszereplésével készült A kétszáz éves ember például Asimov A két évszázados ember című novellájának megfilmesítéséből készült.

Az író, akiről kisbolygót is elneveztek (5020 Asimov), hároméves volt, mikor családja Oroszországból Amerikába emigrált. Tizenegy évesen kezdte megírni első történeteit, pár évvel később pedig már jó pár folyóiratnak eladott írással rendelkezett. Rettegett a repüléstől, és klausztrofil volt – kifejezetten szerette a kicsi, zárt helyeket. Legismertebb művei közé tartozik az Alapítvány trilógia, melyből jelenleg készít 10 részes sorozatot az Apple TV+, Lee Pace és Jared Harris szereplésével.

Asimov nevéhez fűződik a robotika három törvényének megalkotása, melyek a mesterséges intelligencián dolgozó tudósok munkájára is hatással vannak. Életében gyakran formált véleményt vallásról, politikáról, szociális kérdésekről. Asimov erőteljes hatása a science fiction műfajára rendületlen és vitathatatlan.

Isaac Asimov a The David Letterman Show vendégeként 1980-ban

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket