dunszt.sk

kultmag

Évszázadokkal ezelőtt használt fából rekonstruálhatják a Notre Dame tetőszerkezetét

A 2019 áprilisában történt tűzeset után építészek világszerte különböző elképzeléseket alkottak arról, mivel lehetne rekonstruálni a katedrálist, a tetőt, az ólomüvegtől egészen a közösségi parkig. A Notre Dame felújítását felügyelő Jean-Louis Georgelin tábornok szerint minden lehetőséget megvizsgálnak, és még nem született döntés az anyagot illetően, tudható meg az artnet.com cikkéből.

Eric Wirth, a Francia Építőmérnökök Szövetségének elnöke elmondta, a fa felsőbbrendű anyag az olyan modern anyagokhoz képest, mint a beton és az acél. Véleménye szerint súlyos tévedés volna az eredeti fa anyagon kívül bármi másból újraépíteni a szerkezetet: az épület 800 éve áll, és ha annak idején acélból építették volna fel, ma már nem létezne a katedrális.

„Óvakodjunk a hamis jó megoldásoktól”, mondta Wirth. „Ezek a katedrálisok azért tartanak ki szerkezetileg, mert tömeg helyeződik a boltívekre… csak azért működik, mert nehéz.” Hátra van még viszont egy fontos lépés, a templomtorony köré épített állványzat eltávolítása, addig ugyanis továbbra is az összeomlás veszélye fenyegeti a katedrálist.

Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket