dunszt.sk

kultmag

Átadták az első Baumgarten-emlékdíjakat

Tavaly tavasszal jelent meg a hír, hogy Kukorelly Endre kezdeményezésére feltámasztják a Baumgarten-díjat. A díjat eredetileg Baumgarten Ferenc Ferdinánd alapította, 1929-től 1949-ig ítélte oda a Baumgarten Alapítvány, olyan irodalmároknak, mint például Krúdy Gyula, Füst Milán, Schöpflin Aladár, József Attila, Weöres Sándor…

Kukorelly – aki maga egymillió forinttal szállt be a projektbe – az állami művészeti díjazás ellenében, közösségi finanszírozással tervezte feltámasztani a maga idejében az egyik legfontosabb irodalmi elismerést. A terv sikerült, ma – miként a terv szerint majd minden évben – öt díj és hat jutalom talált gazdára, melyek összdíjazása idén 5 200 000 forint. A díj első kurátora Kukorelly Endre, szakmai tanácsadók: Kemény István, Margócsy István és Nemes Z. Márió.

A Baumgarten-emlékdíjról Kukorelly Endrét kérdeztük:

Szimbolikusnak tekinthető, hogy éppen a Baumgarten-díj feltámasztása merült fel… Miért tartotta fontosnak az állami díjak ellenében feleleveníteni éppen ezt a díjat?

Kevéssé szimbolikusnak, annál aktuálisabbnak gondolom. Amúgy a rendszerváltás óta – akkor kellett volna visszakövetelniük az íróknak, amit az állam elkommunizált: egy nagy ember – a Berlinben élő, németül író Baumgarten Ferenc Ferdinánd adományát. Az állami kitüntetés rendben van, de egyszerűen nem áll jól, nem megy neki a művészeti díjazgatás. Baumgarten a magyar irodalomra hagyta a Sas utca – Tisza Kálmán (ma József Attila) utca sarki ingatlanát, melynek jövedelméből hajdan, 1929 és 49 között működött a díj. Méltánytalannak tartom, hogy ennyire nincs a köztudatban ez a csak Széchenyi István gesztusához mérhető tett, és remélem, követőkre talál. Már több mint kétszázan fizettek be a Gyümölcsöskert – Baumgarten Emlékdíj számlájára.

Melyek voltak azok a fő kritériumok, amik alapján odaítélték a díjakat?

Tanácsadók javaslatai alapján én vállaltam a döntést – engem lehet kritizálni érte. Ez is a díj hagyománya: egyetlen kurátor választ. Nem életfogytig, mint Babits Mihály, csupán három évig, aztán lemond, és másvalaki folytatja.

Minden díjnak fontos szerepe van az aktuális „irodalmi fősodor” kialakításában. Mi garantálja, hogy a Baumgarten-emlékdíj meghatározó tényezője legyen ezeknek a folyamatoknak?

Semmi „fősodor” nem alakul ettől. Remélem, sokan utánanéznek a díjazottak életművének; biztos odafigyel majd rájuk, aki akár jelképes összeggel is, támogatta őket. Semmi garancia nincs amúgy semmire. Mi, valamennyien lehetünk garanciák: az irodalom aktorai és a művelt, érdeklődő közönség, a civil öntudat, a civil politikai kurázsi.

A 2020-as év díjazottjai: Marno János, Márton László, Pintér Béla, St.Turba Tamás, Christina Viragh

Jutalomban rézsesült: Bán Zoltán András, Bartók Imre, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián, Szilágyi Zsófia

Aki szeretne, továbbra is küldhet pénzt a díjra:
OTP 11709002 20611963
(Számlatulajdonos: Kalligram Kiadó. Írd oda: Gyümölcsöskert)
IBAN HU31 1170 9002 2058 6098 0000 0000
BIC (SWIFT): OTPVHUHB

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket