dunszt.sk

kultmag

100 év, 27 rendezés, 1 életműdíj: Federico Fellini

100 évvel ezelőtt született az olasz filmművészet egyik legnagyobb mestere, Federico Fellini, aki már kilenc évesen saját készítésű bábokkal tartott színielőadásokkal szórakoztatta magát. Újságírással kezdte, majd leginkább forgatókönyvírással foglalkozott, és csak 1951-ben rendezte meg első saját filmjét, A fehér sejk-et.

Feleségével, a színésznő Giulietta Masinával 1942-ben ismerkedtek meg, néhány hónapra rá összeházasodtak, együtt élték le életüket, Masina több filmjében is szerepelt. Fellini, aki saját elmondása szerint akkor érezte, hogy igazán él, amikor dolgozott, olyan filmekkel véste be nevét a filmtörténelembe, mint Az édes élet, a 8 és ½ vagy a Júlia és a szellemek – ez utóbbi kettőn érződik leginkább Jung hatása, akinek a munkásságával 1960-ban ismerkedett meg.

Fellini és Marcello Mastroianni a 8 és ½ forgatásán, forrád: IMDB

1964-ben még az LSD-t is kipróbálta, egy kardiológus és egy írnok is jelen volt a kísérletnél, de elmondása szerint utólag semmire sem emlékezett belőle, egy „elpocsékolt vasárnap”-ként utalt az esetre, és nem értette, miért a nagy felhajtás körülötte. „A filmkészítés az egyetlen stimuláns, amire szükségem van, de az én „drogom” nagyon költséges”, mesélte később az Én, Fellini című könyvben.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket