dunszt.sk

kultmag

Újra műsoron a STEREO AKT politikai sci-fije

A STEREO AKT, Magyarország egyik legpolitikusabb és legprogresszívabb színházi társulata ismét műsorra tűzi egy régebbi előadását, az Emlékek klinikáját. A rendező, Boross Martin szerint mára a mindennapok valóságává vált az, ami a darab írásakor még szinte science fiction-nek tűnt.

Egy agymosó klinika, ahol tudnak a legféltettebb titkainkról és átírják a személyes emlékeinket? Államilag szervezett szemátültetések? Központosított propaganda, ami az élet minden területét elérte? Egy párhuzamos valóságban, esetleg egy disztópikus látomásban járunk, vagy lehet, hogy már most is egy rémtörténetben élünk? – szól az Emlékek klinikája ajánlója.

Fotó: Dusa Gábor

Az előadás rendezője, a STEREO AKT művészeti vezetője a színházak függetlenségéért folytatott, #a_kultura_nemzeti_alap kampány és tüntetés egyik szervezője volt decemberben. Színháza, a STEREO AKT társadalmi ügyekben elkötelezett, párbeszédre és részvételre hívja nézőit.

Az Emlékek klinikája egy párhuzamos magyar valóságában játszódik. Az ország legnézettebb talkshowjának stábját két ellenálló fegyveres ejti túszul, hogy élő adásban szólalhassanak fel a kialakulóban lévő új társadalmi rend ellen. Áron – az egyik gyanútlan néző – akaratán kívül az események középpontjába kerül. Egy klinikán találja magát, ahol egy életre szóló döntést kell meghoznia: választania kell, hogy szeretne-e az új társadalom tisztes polgárává válni, és az új szemmel élni, amely egy fájdalommentes valóságot kínál azok számára, akik hajlandóak felejteni; vagy visszatér korábbi, esendőbb életéhez…

“A STEREO AKT előadása a közös ügyeinkben tapasztalható félelmeket és hazugságokat vetíti ki a magánember hétköznapi életére (…)minél egyenesebbek, minél szkeptikusabbak, kritikusabbak vagyunk, annál nagyobb eséllyel maradunk magunkra. Jogosan érezhetjük úgy néha, hogy kényelmesebb lenne kompromisszumokat kötni, még akkor is, ha ezek hazugsággal vagy akár önfeladással járnak.” (Szarka Károly, prae.hu)

Fotó: Júkuti György

“Gyönyörűen használják fel a mai magyar közélet és a mindennapi élet ismert retorikáját, aminek egyik alapeleme, hogy ha problémákról, hiányokról beszél valaki, ha kritikát, különvéleményt fogalmaz meg, rögtön belehelyeződik a pesszimista, kilátástalanságot árasztó panaszkodó, vagyis («aki nincs velünk, az ellenünk van»-alapon) az ellenzék-ellenség skatulyájába, (…) a történet minden problémafelvetése releváns.” (Szemerédy Fanni, Revizoronline)

Az Emlékek klinikája 2020. február 7-én 20 órakor lesz újra látható a Jurányi Ház Színháztermében.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket