dunszt.sk

kultmag

Nem leszünk gyarmat?

A Három Holló Alapítvány a Nem leszünk gyarmat? Neokolonializmus a kelet-európai mindennapokban című projektje keretében pályázatot hirdet, ahová elsősorban fotókat, másodsorban egyéb műalkotásokat vár. A kiállítás és művészeti projekt a szóbeli és képi történetmesélés eszközeivel szeretné bemutatni, hogy az emberek hétköznapi tapasztalataiban hogyan jelennek meg a kelet-közép európai és nyugat-európai emberek közötti egyenlőtlenségek, a kulturális különbségek, illetve a gazdasági berendezkedés anomáliái.

Témák:

1. Nyugati nagyvállalatok keleten, a munka világában: nyugati nagyvállalatok jelentős adókedvezményekért cserébe keletre hozzák gyáraikat, szolgáltatóközpontjaikat. Munkahelyeket teremtenek, de egyenlőtlenségeket is. Ugyanazért a munkáért kevesebb bért kapnak a munkavállalók, rosszabb körülmények között dolgoznak, mint nyugat-európai társaik. Milyen hatással van ez a dolgozókra?

2. A munkaerő ingázása: vidéken, illetve a kelet-magyarországi régiókban kevés a munkalehetőség, sokan ezért külföldre mennek dolgozni. Vannak, akik ki is költöznek családjukkal, gyerekeikkel együtt, de vannak olyanok is, akik nem akarnak, vagy nem tudnak végleg országot váltani.

3. Prostitúció: hogyan viszik az elszegényedett falvak, városnegyedek lakói a fiatal nőket a nyugat-európai prostitúcióba? Milyen helyzetben vannak ezek a nők? Mit gondolnak a helyzetükről a nyugat-európai társadalmakban?

4. Öngyarmatosítás: összeérnek-e a kisebbségi érzéseink és a diszkriminatív gyakorlatok? Tényleg a nyugati narratíva szemüvegén keresztül látjuk magunkat? Mit gondolunk, milyen egy tisztes európai polgár és megfelelünk-e, meg akarunk-e felelni ennek az ideálképnek? Vagy éppen ellene megyünk?

5. Bécsben nyitunk majd cukrászdát: a neoliberális kapitalizmus hurráoptimista időszakától a gazdasági válságon keresztül a “nem leszünk gyarmatig”. Örültünk a banánnak, a mekinek, a kólának. Csencseltünk. A gazdasági válság széttörte álmainkat. Betörtek a devizahitelek. Hogyan jutottunk el a hurráoptimizmustól a csalódásig.

6. Nyugati tárgyak Kelet-Közép-Európában: tárgyak, amik nem illenek a környezetbe, de mégis itt vannak: ideáljaink és a valóság.

7. Letiltott a Facebook: hétköznapi találkozások multinacionális nagyvállalatok útvesztőivel, szabályrendszereivel.

A kiválasztott művészeket 20 000-40 000 forinttal díjazzuk: egy pályázó több művel is pályázhat. Az előállítás költségét a Három Holló Alapítvány finanszírozza, a kinyomtatott, keretezett képek, illetve az előállított műtárgyak a kiállítás után a Három Holló tulajdonába kerülnek.

A pályaműveket a haromhollocsapat@gmail.com címre várják 2020. március 20-ig.

Az alkotásokat egy csoportos kiállítás keretén belül mutatják be 2020 májusában, a Három Holló kiállítóterében.

A pályázattal kapcsolatos további információk itt érhetők el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket