dunszt.sk

kultmag

William S. Burroughs különös élete

Ma 106 éve, hogy megszületett William S. Burroughs, amerikai író, esszéista, előadóművész, a beatnemzedék fontos alakja. Előkelő családba született, elit iskolákba járt, 1936-ban a Harvard Egyetem jogi karán diplomázott, ezután Bécsben volt orvostanhallgató. 1945-46-ban egy lakásban élt Jack Kerouac-kel, akivel And the Hippos Were Boiled in Their Tanks címen közös bűnügyi regényt is írt – bár a regényért Burroughs maga sem volt oda, 2008-ban adták ki először. Ez alatt az évek alatt morfiumfüggővé vált, és összejött Joan Vollmer-rel, akinek a lakásán éltek Kerouac-kel. Szerelmük finoman szólva hányattatott volt, egy gyerekük is született, majd miután Mexikóba menekültek a törvény elől, egy részeges éjjelen Burroughs arra kérte feleségét egy kocsmában, játsszák el a „Tell Vilmos előadásukat”, aminek következtében az asszony feje tetejére helyezett pohár helyett a férfi fejbelőtte saját feleségét.

Ez a trauma vezette hozzá Burroughs-t, elmondása szerint, hogy íróvá váljon. Arról kezdett írni, hogy megszállta egy gonosz szellem, és ezt egészen komolyan gondolta – az írással, állítása szerint, megvédte magát ettől a megszállástól. A családja anyagi támogatásának segítségével 1954-ben Tangierbe utazott, ahol szabadon érhette el a drogokat. Négy évig maradt itt, míg megírta a szöveget, melyből később a Meztelen ebéd született – miután 1957-ben Kerouac és Allen Ginsberg utána utazott Tangierbe, hogy segítsenek neki legépelni, megszerkeszteni és összerendezni ezeket az epizódokat.

Mozgalmas élete Párizsba, Londonba, majd Kansasbe vitte, ahol 1997-ben, egy szívroham utáni komplikációkban halt meg, 83 évesen. 2010-ben korábban nem látott felvételekből, interjúkból William S. Burroughs: A Man Within címmel dokumentumfilm jelent meg róla.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket