dunszt.sk

kultmag

Grendel-olvasóterem Pozsonyban

Kicsit több, mint egy évvel az író halála után Grendel-olvasóterem nyílik a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. A család jóvoltából a hagyaték nagy része a Múzeum olvasótermébe kerül, ezek képezik a kiállítási rész alapját. A másik része pedig egy több nyelvű társadalomtudományi könvytár lesz, melynek az a célja, hogy minőségi kínálatával megszólítsa a főváros értelmiségi és diák rétegét. A múzeum a hagyaték gondozását is elvállalta: Grendel Lajos kéziratait, leveleit, naplóit – az egész szellemi hagyatékát szakemberek dolgozzák fel.

Az olvasóteremben már most kézbe vehetjük az említett társadalomtudományi könyvtár első darabjait, mindamellett egy könyvtár kiépítése hosszú folyamat. A kutatókat, látogatókat olvasásra kialakított kellemes tér, valamint a szöveget digitalizáló modern szkennerek várják.

Íróasztal, szemüveg, fotók, könyvek, melyek egykor Grendel Lajos életének fontos részei voltak, többek közt ezek láthatók a kiállításon. De találkozhatunk az író zenei érdeklődésének dokumentumaival is, sőt, belehallgathatunk kedvenc zenéibe. Egy képernyőn pedig portréfilmek futnak, ezekben az író az irodalomról, a szlovákia magyarság, szlovákok és magyarok problémáiról, életének nagy eseményeiről, szülővárosáról fejti ki gondolatait.

A kiállítás látványtervét Szabó Réka dolgozta ki. Az olvasóterem létrehozását a Szlovák Kulturális Minisztérium támogatta.

A megnyitóra 2020. február 10-én, 13:00 órakor kerül sor Pozsonyban, a SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Žižkova utca 18).

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket