dunszt.sk

kultmag

Sylvia Plath élete és halála

Sylvia Plath amerikai költő és író Bostonban született, első versét nyolc évesen publikálta, ugyanabban az évben, amikor apja embóliában életét vesztette. A Smith College-ban kezdte meg tanulmányait, a harmadik évben azonban egy állásajánlatnak köszönhetően egy hónapot töltött New York-ban – negatív élményként írja le ezt az időszakot, mely után röviddel elköveti első öngyilkossági kísérletét, altatóval adagolja túl magát és elbújik egy zugba a házuk pincéjében. Rövid időre egy elmegyógyintézetbe vonul, itt elektrosokk-terápiás kezelésben is részesítik. Miután helyrejött, lediplomázott a Smith College-ben, és a Cambridge Egyetemen folytatta tanulmányait – itt ismerkedett meg férjével, a költő Ted Hughes-zal. Házasságuk hányattatott volt, Amerikából Angliába, Londonból egy angol kisvárosba költöztek, majd 6 év után elváltak. Plath két gyermekükkel visszaköltözött Londonba, abba a házba, ahol egykor W. B. Yeats is élt.

Kísértetiesen ismerősek lehetnek életének egyes részletei azok számára is, akik csupán regényét, Az üvegbúrát olvasták, ugyanis sok kisebb valós mozzanatot is felvonultatva, a regény erőteljesen önéletrajzi ihletésű. 1963-ban adta ki, először Victoria Lucas álnéven. Ugyanebben az évben megölte magát londoni otthonukban, míg gyerekei egy másik szobában aludtak: a konyhaajtó réseit elszigetelte, megnyitotta a gázt, és fejét a sütőbe tette. Hughes 35 évig hallgatott, majd életének utolsó évében tette közzé a Születésnapi levelek (Birthday letters) című kötetet, mely Plath-hoz írt verseit tartalmazza. Lányuk, Frieda Hughes jelenleg Ausztráliában él, költő és festő, fiuk, Nicholas Hughes 2009-ben megölte magát.

Sylvia Plath regénye, versei, gyerekkönyvei és naplói számos nyelvre lettek lefordítva, de képzőművészeti alkotásai, grafikái is maradtak fenn az utókor számára.

Sylvia Plath: The Bell Jar

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket