dunszt.sk

kultmag

New York előtt a Radnóti Tesla Laborban látható a Magyar akác

A Trafó Kortárs Művészetek Háza produkciója, a Magyar akác post-fact dokumentumszínházi előadás, Kelemen Kristóf színházi alkotó és Pálinkás Bence György képzőművész közös munkája 2020 őszén New Yorkban debütál, február 22-én pedig egy új budapesti játszóhelyen, a Radnóti Tesla Laborban lesz látható.

Tavaly ősszel egy európai turné keretében Frankfurtban, Münchenben, Prágában és Kolozsváron vendégszerepelt. Az alkotók csatlakoztak a Művészek a klímatudatosságért összművészeti kezdeményezéshez, amelyet Áfra János és Závada Péter indított útjára még tavaly. A Magyar akác stábja 2019 őszén valamennyi európai nagyvárosba vonattal utazott repülő helyett, hogy turnéjuk a lehető legkisebb környezeti terheléssel járjon.

Az előadás bemutatja, hogyan vált az Amerikából betelepített akácfa egyszerre magyar nemzeti szimbólummá és politikai kérdéssé. Az alkotók életre hívtak egy mozgalmat, amely akácfa-ültetésekkel kívánja elérni, hogy politikai eszméik gyökeret verjenek a magyar földben. A játékteret egy kertinstalláció teszi kellőképpen autentikussá: bányaföld, avar és egy csoport magyar akác költözik február 22-én a Radnóti Színház új játszóhelyére, a Radnóti Tesla Laborba, ahol a hazai közönség két alkalommal láthatja az előadást a Trafó és a Radnóti együttműködésének keretében, angol felirattal.

Előadók: Eke Angéla, Homonnai Katalin, Kelemen Kristóf, Kristóf Márton, Pálinkás Bence György

Jegyek az előadásra itt kaphatók.

Fotók: Csányi Krisztina

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket