dunszt.sk

kultmag

Kuciakra és Kušnírovára emlékeznek

Ferbuár 21-én lesz két éve, hogy meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. Idén is több megemlékezést szerveznek, a helyszínek közt először ott van Dunaszerdahely is. Komáromban két éve voltak már megmozdulások, s most újra lesz aktívak a helyi civilek.

Dunaszerdahelyen 18:00 órakor a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren kezdődik a független polgári kezdeményezésként megvalósuló megemlékezés. Robert Mistrík, tudós, egykori független államfőjelölt és ifj. Mészáros Lajos, ügyvéd lesznek a főszónokok, de a helyi magángimnázium diákjai is fontos szerepet kapnak, Bondor Jusztina, Csóka Zsófia és Hrapka Zsófia lép fel. Műsorvezető: Štefkovič Patasi Ágnes. Az est az NFG klubban folytatódik, ahol 19:00 órától Szigeti Lászlót és Rácz Vincét Kálmán Norbert kérdezi a sajtószabadságról, a demokrácia lényegéről, az újságírói hivatásról és társadalmi felelősségről.

Komáromban a Kuciak-emlékest 17:00 órakor kezdődik Daniela Kapitáňová, író, Dékány Nikolett, színésznő, Urbán Péter, a Tandem n.o. vezetője, Jozef Černek, a Matica-ház igazgatója, Laboda Róbert, költő, slammer közreműködésével. A moderátorok Zuzana Bútorová és Miklós László lesznek. Itt is lesz beszélgetés, 18:00-kor a RÉV-ben Vrabec Mária, Langschadl Mátyás, Gazdag József újságírókkal Urbán Péter beszélget.

A szerzvezőknek két kérdést is feltettünk, Dunaszerdahelyről Kálmán Norbert, Komáromból Urbán Péter válaszolt.

Eddig a dél-szlovákiai városok túlnyomórészt kimaradtak a Kuciak-tüntetésekből. Most kerül sor először ilyenre Dunaszerdahelyen és Komáromnak is van mit pótolni. Miért alakult így?

K. N.: Az egyik fő oka annak, hogy idén Dunaszerdahelyen ezt megszervezzük, éppen az, hogy tavaly nem volt semmilyen megemlékezés, miközben egy olyan dologról van szó, amely az egész országot megmozgatta, és valós változásokhoz vezetett. Nem szerettük volna, hogy ez a régió ismét kimaradjon valami igazán fontos dologból.

U. P.: Nem maradtak ki teljesen a dél-szlovákiai városok a Kuciak-tüntetésekből, hisz Komáromban 2018-ban két tüntetés is volt. De valóban kevesebb városban kapcsolódtak be a Tisztességes Szlovákiáért által szervezett rendezvényekbe a dél-szlovákiai régióban. Szerintem ez főleg azért van, mert a mozgalom elsősorban személyi ismeretségek útján terjeszkedett Pozsonyon kívülre: ki honnan származik, ki hol ismer aktív, bátor civileket. S mivel a főszervezők szlovákok voltak, főleg szlovák környezetben kezdtek el terjedni a tüntetések. Komáromba is például egy, már Pozsonyban élő, de Komáromból származó magyar lányon keresztül jutott el a tüntetés ötlete, amihez többen csatlakoztunk.

A szerzvezők nem csatlakoztak a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom idei megemlékezéseihez, azoktól függetlenül szervezik meg a saját rendezvényeiket. Február végén választások lesznek, s az említett mozgalomból kinőtt párt indul is azokon. Miért ez az elhatárolódás?

K. N.: Mi nem határolódunk el senkitől sem, viszont azt sem szeretnénk, hogy összekapcsoljanak valakivel. Itt arról van szó, hogy néhány dunaszerdahelyi fiatal egy emlékestet szervez az ország újkori történelmét meghatározó újságíró-gyilkosság kapcsán. Ez egy teljesen civil és apolitikus kezdeményezés.

U. P.: Az igaz, hogy nem csatlakoztunk a mozgalomhoz, de az nem teljesen igaz, hogy tőlük függetlenül szervezzük a megemlékezést, hiszen Bútora Zsuzsi személyében megvan a kapocs hozzájuk. És már csak azért sem mondhatjuk, hogy nincsenek hatással ránk, mert inspiráltak minket azzal, hogy elindították annak idején is a tüntetéseket, meg most is a megemlékezéseket. Sőt, el is küldtük nekik azokat a dél-szlovákiai városokat, ahol tudomásunk szerint lesz megemlékezés (Komárom, Dunaszerdahely, Ipolyság, Párkány), hogy tudjanak róla, tegyék fel a saját térképükre. Az esemény szervezésénél és a meghirdetésnél valóban nem a Tisztességes Szlovákia sablonját követtük, mert nem egy brandet, egy sablont akartunk átvenni, hanem magunk kitalálni, hogy nézzen ki ez az emlékest. A komáromi Facebook-eseménynél például a Tisztességes Szlovákia is meg van adva mint társszervező. Vagyis van kommunikáció köztünk, nincs szó elhatárolódásról. Sőt, azt is próbáltuk, próbáljuk elérni, hogy Kassán és/vagy Pozsonyban legyen magyar felszólaló is. Ezt most mind a komáromi megemlékezés egyik szervezőjeként mondom. A dunaszerdahelyi, ipolysági, párkányi megemlékezések tőlünk függetlenül szerveződnek autonóm módon. Mi pusztán annyit tettünk, hogy szóltunk az ottani ismerőseinknek, hogy mi mit tervezünk Komáromban, s ha úgy gondolják, szervezzenek ők is a saját településükön.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket