dunszt.sk

kultmag

89 éve született a Nobel-díjas Toni Morrison

Tavaly, 88 éves korában hunyt el az afrikai-amerikai alakok ábrázolásáról híres, Irodalmi Nobel-díjas Toni Morrison író, esszéíró, szerkesztő, tanár és emeritus professzor, Chloe Ardelia Wofford néven. A mai napon lenne 89 éves. Munkáscsaládba született az Ohio állambeli Lorain-ben, gyerekkorában az apja sok népmesét mesélt neki a feketék közösségéről, ennek lenyomata megfigyelhető későbbi munkásságán, melyben sokat foglalkozik a rasszizmus kegyetlen következményeivel az Egyesült Államokban.

Első regénye, a Nagyonkék, 1970-ben jelent meg. Morrison szülővárosában játszódik, a főhőse egy fiatal lány, Pecola, akit bőrszíne és viselkedése miatt egész életében csúnyának bélyegeznek, ezért kisebbségi komplexusa alakul ki, és a „fehérséggel” azonosított kék szemekre vágyik. Mivel kényes témákat dolgoz fel benne, a regényt többször megpróbálták betiltani iskolákban és könyvtárakban. A Kedves (Beloved) című későbbi regényét Oprah Winfrey támogatásával és főszereplésével 1998-ban filmre vitték, amely pozitív kritikai visszhangot, de alacsony nézettséget hozott.

Morrison 1993-ban nyerte el az Irodalmi Nobel-díjat, ő volt az első színesbőrű nő a díj történetében. Nem félt kinyilvánítani véleményét az amerikai politikáról: amikor Barack Obamát megválasztották, azt mondta, először érezte magát amerikainak. Donald Trump megválasztásakor pedig Mourning for Whiteness címmel esszét írt arról, hogy a fehér amerikaiak azért választották meg az elnököt, mert ennyire félnek attól, hogy elveszítik a fajuk miatti privilégiumukat.

Részlet a Nagyonkék című regényből (Lázár Júlia fordítása):

„A szerelem soha nem több annál, aki szeret. A gonoszok gonoszul szeretnek, az erőszakosak erőszakosan, a gyengék gyengén, az ostobák ostobán, a szabad ember szerelme soha nem biztonságos. A szeretett lénynek nem jár ajándék. Egyedül a szerető birtokolja saját szerelmének adományát. A szeretett lény kifosztott, közömbösített, dermedt a szerető lelki szemének sugarában.”

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket