dunszt.sk

kultmag

480,200 euróért kelt el a ’Rubik Mona Lisa’

© Gonzalo Fuentes, REUTERS

A hétvégén egy párizsi modern művészeti aukción árverezték el az Invader néven futó utcai művész alkotását, a Rubik-kockák felhasználásával újragondolt Mona Lisa képet. Még 2005-ben készítette a művet, ez volt a Rubikcubism (Rubikkubizmus) sorozatának első darabja. A sorozatban régi nagy mesterek műveit alkotja újra különleges technikájával.

Invader sohasem mutatja az arcát, maszkot visel, és ha ritkán kamerák előtt szerepel, ragaszkodik hozzá, hogy az arcát pixelesítve mutassák – elmondása szerint azáltal, hogy közönsége nem ismeri az arcát, megtekintheti saját kiállítását anélkül, hogy a látogatóknak fogalmuk volna róla, hogy jelen van.

Egy másik, Space Invaders című projektje az egész világot átszövő, folyamatosan alakuló műalkotás, amellyel a múzeumok és intézmények keretei közül szabadítja ki a művészetet. A világ különböző sűrűn lakott urbánus közterületein, kerámia-csempékből megalkotott Space Invader játékfigurákat jelentet meg, ezzel magukat a figurákat is kiszabadítva eredeti helyeikről, a videójátékok TV képernyőiről.

Via france24

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket