dunszt.sk

kultmag

Hamarosan a mozikban a Magyar Filmdíjat nyert a Vad erdők, vad bércek

A filmbéli „fantom” nem más, mint a rejtőzködő életmódja miatt rendkívül nehezen lencsevégre kapható hiúz, amely nemrég újra feltűnt a hazai vadvilágban. Az ő nyomait kutatva tárul fel az erdőlakók élete, olyan különleges felvételekkel, mint a patakokban ívó ingolák, a fészket rakó szirti sasok, a bokszoló mezei nyúlpár, a fák között lomhán zümmögő óriás szarvasbogarak, vagy a vízirigók, hegyi kérészek párzásának ritka pillanata.

A Kárpátok és az Alföld között húzódó különleges átmeneti zónában közel két éven át forgatott film alkotóinak munkáját a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Budakeszi Vadaspark és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei segítették. A mindössze néhány főből álló stáb a különleges képi világ megteremtéséhez a legmodernebb technikát ötvözte az állatvilágot legkevésbé zavaró természetfilmes módszerekkel, többek közt egyedileg átalakított akciókamerákat és megtöbbszörözött hatótávolságú teleobjektíveket is alkalmaztak, a patak mélyétől a felhők feletti madártávlatig változatos nézőpontokból filmeztek, szuperlassított felvételekkel és gyorsított idejű, ún. „time-lapse” képsorokkal tették láthatóvá a természet emberi szem által kevésbé érzékelhető csodáit.

A legjobb ismeretterjesztő filmnek járó díjat a film rendezője, Mosonyi Szabolcs vette át a Magyar Mozgókép Szemle csütörtöki gáláján a fővárosi Vígszínházban. Az Északi-középhegység vadregényes erdőségeit és élővilágát látványos képsorokon bemutató film március 26-tól látható a hazai mozikban.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket