dunszt.sk

kultmag

„több összművészeti megmozdulás kéne”

Bár nehéz bármire is teljes bizonyossággal támaszkodni ebben az időszakban, de a tavasz eljövetelével a kultúra is újult lendületet vesz – közelednek könyvmegjelenések, bizsergés a levegőben. Ennek örömére a magyar irodalom jeles képviselőit kérdeztük múltbéli és jövőbéli olvasmányélményeikről, irodalmi életről. Terék Anna válaszait olvashatják.

Melyik volt a legjobb könyv, amit a közelmúltban olvastál?

Venedikt Jerofejevtől olvasom épp a Moszkva-Petuskit, amit nagyon élvezek. Bár magyarul nem találtam meg sehol Pesten a könyvet, ezért szerbül vettem meg otthon. Vár még rám Szergej Dovlatov két novellás gyűjteménye is.

Az iskolában, ahol dolgozom, van könyvtár is, onnan kölcsönöztem ki hétfőn a Gyűrűk urát, viccelődve mondtam a kollégának, hogy a trilógia pont jó lesz karantén idején, és lőn…

Most, hogy bezárták az iskolát, végigolvasok mindent, amihez eddig fáradt voltam.

Milyen könyv megjelenését várod leginkább a közeljövőben?

Könyvhétre jelenik meg Orcsik Roland új könyve, illetve Bíró Tímea új kötetét is nagyon várom. Csupa költészet. Mindkét szerző műveit szeretem, folyamatában olvasom is őket, de mindig más egy kötetbe gyűjtve egyszerre végigolvasni a szövegeket.

Az irodalmi eseményeknek általánosan nagyon változó a sikere, egy-egy formátum talán néha avíttnak is hat. Melyik általad meglátogatott irodalmi esemény volt az elmúlt időszak legjobbja, és mi az az esemény, ha az elképzelésnek csak a fantázia szab határt, amely a legjobban érdekelne?

A leginkább a decemberi Képmegnyitás tetszett, a Nyitott Műhelyben (ahová amúgy is mindig öröm menni), amikor László-Kiss Dezső képeihez írt szövegeket Borda Réka, Harag Anita, Horváth Eve, Kállay Eszter, Seres Lili Hanna és én is. Nagyon jó volt a képzőművészet és az irodalom találkozása, hallgatni egy-egy képhez írt gondolatokat. László-Kiss Dezső képeit is nagyon szeretem, rendkívül inspiratívak.

Azt hiszem, több összművészeti megmozdulás kéne, mikor együtt van kép, szöveg, zene, tánc, színház. Ilyesmire vágyom, közös munkára, közös végeredményre, egymás inspirálására. Jó lenne csapatban dolgozni, vagy egy csapat közös munkájának eredményét látni.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket